Blogs

Wat kost verkeersbelasting voor elektrische auto's in België?

Geplaatst: 6 september 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Elektrisch rijden
Wat kost verkeersbelasting voor elektrische auto's in België?

Er zijn veel verschillende redenen om de benzineslurper in te ruilen voor een elektrisch exemplaar. Bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen. Ook andere factoren spelen een rol bij de keuze voor elektrisch rijden, zoals lagere brandstofkosten en besparen op de verkeersbelasting. Wat betaal je aan verkeersbelasting voor elektrische auto's in België? We vertellen je er in dit artikel alles over.

Wat is verkeersbelasting?

Verkeersbelasting - ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd - is een belasting die je betaalt als bezitter van een gemotoriseerd voertuig. Deze voertuigen 'belasten' het wegennet: de vergoeding hiervoor wordt gebruikt voor wegonderhoud en het verbeteren van de infrastructuur. De hoogte van de verkeersbelasting hangt af van verschillende factoren, waaronder het type voertuig, het gewicht, het brandstoftype, de uitstoot en de lokale regels.

Betaal je verkeersbelasting bij een elektrische auto?

Hoe meer CO2 een voertuig uitstoot, hoe hoger de belasting voor het milieu. Omdat elektrische auto's in verhouding tot andere types weinig CO2 uitstoten, betaal je momenteel in Vlaanderen geen verkeersbelasting voor elektrische auto's. Ook in Brussel en Wallonië gelden er gunstige tarieven voor elektrische voertuigen.

Geen verkeersbelasting voor elektrische voertuigen

In Vlaanderen zijn elektrische auto's vrijgesteld van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op inverkeerstelling (BIV). Dit geldt ook voor voertuigen die op waterstof rijden. Deze vrijstelling is bedoeld om de overgang naar milieuvriendelijkere voertuigen te stimuleren en geldt voor onbepaalde tijd, zolang de huidige wetgeving van kracht is.

Verkeersbelasting voor elektrische auto's in de toekomst

Hoewel er momenteel aantrekkelijke belastingvoordelen zijn voor elektrische voertuigen, bestaat de mogelijkheid dat deze voordelen in de toekomst kunnen veranderen. De Belgische overheid overweegt, net als andere Europese landen, extra belastingen in te voeren op elektrische voertuigen om het verlies aan inkomsten door de afname van brandstofbelastingen te compenseren.

Tarief verkeersbelasting voor elektrische auto's

Het tarief voor de verkeersbelasting wordt berekend op basis van een aantal factoren:

  • Gewicht van het voertuig (hoe zwaarder het voertuig, hoe hoger de verkeersbelasting)
  • Brandstofsoort
  • CO2-uitstoot
  • Regio waar je woont

Voorlopig blijven de tarieven voor elektrische voertuigen aantrekkelijk laag, maar het is belangrijk om op de hoogte te blijven van mogelijke toekomstige wijzigingen in de wetgeving.

Voordelen van elektrisch rijden naast belastingvoordelen

Lagere verzekeringspremie

Elektrische auto's zijn relatief nieuw, waardoor de kans op technische problemen en verzekeringsclaims lager is. Dit resulteert vaak in een lagere verzekeringspremie in vergelijking met oudere benzine- of dieselvoertuigen.

Lagere brandstofkosten

In plaats van te tanken bij een benzinestation, kun je je elektrische auto thuis opladen. Dit kan goedkoper zijn, vooral als je gebruik maakt van daluren voor elektriciteit.

Minder onderhoudskosten

Elektrische auto's hebben minder bewegende onderdelen dan verbrandingsmotoren, wat kan leiden tot lagere onderhoudskosten. Bovendien hoeven nieuwe elektrische auto's de eerste vier jaar niet gekeurd te worden, en daarna slechts om de twee jaar.

Veelgestelde vragen over verkeersbelasting

Hoe vaak betaal je verkeersbelasting?

De verkeersbelasting wordt doorgaans per kwartaal betaald, maar kan ook maandelijks worden afgeschreven. Voor elektrische auto's geldt momenteel een vrijstelling, maar voor andere voertuigen varieert de belasting tussen de 20 en 60 euro per maand, afhankelijk van het type voertuig en de regio.

Wat is een doorlopende machtiging verkeersbelasting?

Bij de aanschaf van een auto kun je de Belastingdienst machtigen om de verkeersbelasting automatisch af te schrijven. Dit voorkomt dat je te laat betaalt en zorgt voor gemak.

Hoe kan ik een 'verzoek verkeersbelasting teruggaaf' indienen?

Als je je auto verkoopt, schorst of naar het buitenland exporteert, kun je teveel betaalde verkeersbelasting terugvragen via een formulier op de website van de belastingdienst.

Ontdek wat je auto waard is

Bronnen:

Vlaanderen.be - Deze officiële website van de Vlaamse overheid biedt gedetailleerde informatie over de verkeersbelasting en vrijstellingen voor elektrische voertuigen in Vlaanderen. Deze bron heb ik gebruikt om de huidige belastingregels voor elektrische voertuigen in Vlaanderen te verifiëren.

Vrijstelling voor pure elektrische en pure waterstofvoertuigen

AutoScout24.be - Deze website biedt uitgebreide informatie over de kosten en belastingvoordelen van elektrisch rijden in België. Hier heb ik informatie gevonden over de financiële voordelen en toekomstverwachtingen met betrekking tot belastingen op elektrische voertuigen.

Deze kosten horen bij elektrisch rijden

Gocar.be - Dit platform geeft inzicht in de huidige en mogelijke toekomstige belastingregels voor elektrische voertuigen in België, inclusief de overwegingen van de overheid om extra belastingen in te voeren.

Verkeersbelasting en BIV op elektrische auto’s


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen

Relevante artikelen