Blogs

Voordeel Alle Aard berekenen: kosten privégebruik van je bedrijfswagen

Geplaatst: 23 augustus 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Voordeel Alle Aard berekenen: kosten privégebruik van je bedrijfswagen

Lekker, gratis rondrijden in de bedrijfswagen. Veel organisaties hebben een wagenpark voor de deur, zodat je als medewerker met de wagen van de zaak zakelijke relaties kunt bezoeken. Ideaal: het scheelt een hoop administratieve rompslomp en rittenregistraties.

Vaak wordt gedacht dat het gebruik ervan helemaal gratis is en dat je ook privé onbeperkt kilometers kunt rijden met deze auto. Bij een bedrijfsleaseauto betaal je óók kosten, al is het vaak wel iets voordeliger. Een van die kosten is het Voordeel Alle Aard (VAA): een vergoeding die je betaalt over je privé gereden kilometers. Ga je binnenkort een bedrijfsleaseauto rijden, dan wil je eerst je VAA berekenen. We vertellen je op deze pagina er alles over.

Wat is Voordeel Alle Aard (VAA)?

Wanneer je een bedrijfswagen hebt, is de kans groot dat je je huidige auto verkoopt en ook privé rijdt in deze leaseauto. Voor deze privékilometers is je werkgever niet verantwoordelijk en daarom betaal je daar zelf belasting over. Dit is een percentage van de catalogusprijs van je auto. Daarnaast wordt de hoogte van het VAA bepaald op basis van de CO2-uitstoot van de leaseauto.

Je VAA berekenen

Voordat je een leaseauto uit het wagenpark kiest, wil je natuurlijk eerst je VAA berekenen om te weten wat je kwijt bent. De berekening van het VAA in België is iets ingewikkelder dan de Nederlandse bijtelling, omdat het niet alleen afhankelijk is van de CO2-uitstoot, maar ook van de brandstofsoort en de cataloguswaarde.

Het basispercentage voor de berekening van het VAA is 6% van de cataloguswaarde van de auto. Dit percentage wordt vervolgens aangepast aan de hand van de CO2-uitstoot van de auto ten opzichte van de referentie-uitstoot. Voor 2023 gelden de volgende referentiewaarden: 91 g/km voor diesel en 75 g/km voor benzine en LPG.

De formule is als volgt: VAA = Cataloguswaarde × 6% × (CO2-uitstoot / Referentie-uitstoot)

Er is een minimum-VAA van €1.370 per jaar (voor 2023).

Voorbeeldberekening

Stel, een benzineauto heeft een cataloguswaarde van €35.000,- en een CO2-uitstoot van 100 g/km. De referentie-uitstoot voor benzine is 75 g/km.

VAA = €35.000 × 6% × (100/75) = €35.000 × 6% × 1.33 = €2.793,- per jaar

Deze kosten hoef je niet direct uit eigen zak te betalen, maar dit bedrag wordt toegevoegd aan je belastbaar inkomen. VAA is dus eigenlijk loon in natura. Over dit extra bedrag - in dit geval €2.793 - betaal je belasting volgens de geldende belastingschijven.

Je VAA als zelfstandige berekenen

Ook als zelfstandige kun je een auto zakelijk leasen, alleen heb je dan geen werkgever die de administratieve rompslomp voor je regelt. Dat moet je zelf doen. Ook hier tel je weer het VAA van de cataloguswaarde bovenop je belastbaar inkomen. Je VAA berekenen werkt dus hetzelfde als zelfstandige.

Welke kosten zitten bij een bedrijfsleaseauto inbegrepen?

Of de maandelijkse kosten van je leaseauto helemaal zijn gedekt met dat VAA, hangt af van je leasecontract. De volgende zaken zijn vaak in dit bedrag verwerkt:

  • Verzekeringen
  • Afschrijving en rente
  • Verkeersbelasting
  • Onderhoud, keuring en reparatie
  • Brandstof voor zakelijk gebruik
  • Pechhulp en vervangend vervoer

Brandstofkosten voor privé- en zakelijk gebruik worden vaak ook vergoed door middel van een tankkaart. Vaak zit daar een limiet op met een maximaal aantal kilometers en deze mag meestal alleen gebruikt worden voor de leaseauto en niet andere voertuigen. Soms is het niet toegestaan om meer dan een maximum aantal kilometers per jaar te rijden of de auto in het buitenland te gebruiken. Dit is afhankelijk van je leasecontract.

Overweeg je een bedrijfsleaseauto?

Heb je het VAA berekend en overweeg je over te stappen naar een bedrijfsleaseauto? Dan moet je misschien eerst je huidige (zakelijke) auto verkopen. Dat kan je doen via platforms zoals 2dehands, of gemakkelijk en snel via OSW. Omdat we samenwerken met meer dan 500 erkende garages, ontvang je snel een bod voor je auto. Ideaal als je niet te lang de verkeersbelasting en verzekeringen wilt doorbetalen. Of het nou een Volkswagen, Volvo, BMW of een ander merk is, voor alle soorten auto's kan je bij ons terecht.

Verkoop je auto via OSW en profiteer van de volgende voordelen:

  • Wij onderhandelen voor jou over de verkoopprijs
  • Je auto gratis en zonder gedoe verkopen
  • Binnen 24 uur de verkoop, betaling en uitschrijving geregeld

Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen

Relevante artikelen

Is een dieselauto nog interessant om te rijden?
Is een dieselauto nog interessant om te rijden?
26/07/2024
Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic. De overheid neemt diverse maatregelen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, in lijn met de klimaatafspraken van Parijs. In dit streven naar een groenere toekomst is er weinig ruimte voor dieselauto’s. Maar is het [...]
Een auto verkopen van een overledene: hoe werkt dat?
Een auto verkopen van een overledene: hoe werkt dat?
19/07/2024
Bij het overlijden van een dierbare komt er een hoop op je af. Allereerst ben je natuurlijk aan het rouwen en ondertussen moet je een hoop praktische zaken regelen. Denk aan het organiseren van de begrafenis, het sorteren van persoonlijke bezittingen en het opzeggen van [...]