Blogs

Tenaamstelling van je Auto in België: Alles wat je moet weten in 2024

Geplaatst: 27 september 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Tenaamstelling van je Auto in België: Alles wat je moet weten in 2024

Ben je van plan je auto te verkopen vanwege een veranderende gezinssituatie of omdat je trouwe vierwieler zijn laatste kilometers heeft gemaakt? Dan komt daar veel bij kijken. Eén van de belangrijkste stappen is het overschrijven van de auto. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het inschrijven van een auto in België en wat er verder bij de verkoop komt kijken.

Wat is de inschrijving van een auto?

Het inschrijven van een auto betekent dat je de auto op naam van een nieuwe eigenaar zet. Dit proces wordt beheerd door de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Om dit te doen heb je een 'aanvraag tot inschrijving' nodig, een formulier dat bewijst dat jij de eigenaar van de auto bent. De toekomstige eigenaar zal dit formulier ook nodig hebben.

Waarom en wanneer overschrijven?

Of je nu een auto verkoopt, ruilt of sloopt, het overschrijven van het voertuig is essentieel. Dit geldt ook bij het uitvoeren van een auto naar het buitenland of het tijdelijk schorsen van de auto. Zonder een correcte inschrijving mag de auto niet de openbare weg op.

Hoe moet je overschrijven?

Technische Keuring: Voor tweedehands voertuigen is een technische keuring verplicht. Deze keuring moet plaatsvinden bij een erkend keuringsstation. Je ontvangt daar een aanvraag tot inschrijving met een speciaal vignet, dat twee maanden geldig is.

Verzekering: Voordat je de auto op naam van de nieuwe eigenaar kunt zetten, moet deze verzekerd zijn. Een geldig verzekeringsbewijs (BA Auto) is verplicht.

Aanvraag tot Inschrijving: Het roze formulier 'Aanvraag tot inschrijving van een voertuig' moet correct worden ingevuld. Dit formulier kan online via WebDIV of fysiek bij de DIV-kantoren worden ingediend.

Betaling: De kosten voor het inschrijven bedragen €30, te betalen aan de postbezorger bij de levering van de nummerplaat.

Documenten voor de verkoop

Bij de verkoop van je voertuig moet je de volgende documenten aan de koper overhandigen:

  • De originele verkoopfactuur
  • Het inschrijvingsbewijs
  • Het roze formulier 'Aanvraag tot inschrijving van een voertuig'
  • Het keuringsattest
  • Het gelijkvormigheidsattest
  • Een attest voor een eventuele LPG-installatie
  • Het tweedehandsrapport van de technische controle
  • De CAR-PASS met de kilometerstand van het voertuig

Ontdek wat jij ontvangt voor je tweedehands auto

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als ik mijn inschrijvingsbewijs kwijt ben?

Je kunt een duplicaat van het inschrijvingsbewijs aanvragen via de website van de DIV of bij je verzekeraar. De kosten bedragen €26.

Waar kan ik mijn auto laten overschrijven?

Je kunt je auto laten overschrijven bij een keuringsstation, een verzekeraar, een makelaar of online via WebDIV. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij je hebt.

Wat kost het overschrijven van je auto?

De kosten voor het overschrijven van de auto bedragen €30. Dit bedrag moet contant betaald worden aan de postbezorger wanneer de nummerplaat wordt afgeleverd.

Je Auto Verkopen en Overschrijven

Sta je op het punt om je auto te verkopen? Voordat je een koper zoekt, is het verstandig om te bepalen wie je ideale koper is. Verkoop je direct aan een particulier, dan krijg je waarschijnlijk de beste prijs. Via platforms zoals Marktplaats kun je biedingen ontvangen en de beste deal kiezen. Echter, het nadeel is dat je zelf de onderhandelingen moet doen, een proefrit moet organiseren en advertentiekosten moet betalen. Bovendien moet je zelf de overschrijving en betaling regelen. Als je bijvoorbeeld je inschrijvingsbewijs kwijt bent, moet je eerst een nieuw bewijs aanvragen, wat extra tijd en geld kost.

Een alternatief is je auto te verkopen via een erkende garage. Hoewel je hier mogelijk minder kunt onderhandelen, worden de betaling en vrijwaring voor je geregeld.

Ontvang de beste biedingen van garages via OSW

Wil je de beste prijs ontvangen van garages voor jouw tweedehandsauto? Verkoop je auto via OSW. Vul je kenteken in op hun website, vul de gegevens in en verstuur de aanvraag. Binnen 24 uur ontvang je vrijblijvend een voorstel voor de verkoop van je auto. Met meer dan 500 aangesloten garages is er altijd een autobedrijf in de buurt dat je auto wil overnemen.

Ben je het niet eens met de prijs? Dan kun je de verkoop zelf regelen via een extern platform. Kies je voor OSW, dan hoef je niets te doen. Zij regelen de vrijwaring, betaling en zorgen dat je auto wordt opgehaald. Jij hoeft alleen te wachten tot het geld op je rekening staat. Voor de verkoop via OSW betaal je helemaal niets!

Conclusie

Het overschrijven van een auto in België is een proces dat zorgvuldigheid vereist. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt en volg de juiste stappen om een soepele verkoop te garanderen. Of je nu kiest voor een particuliere verkoop of via een erkende garage, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en alles correct af te handelen.


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen

Relevante artikelen

Hoe kun je een auto overschrijven in België?
Hoe kun je een auto overschrijven in België?
30/08/2024
Een correcte overschrijving van een auto is cruciaal bij de verkoop of aankoop van een voertuig in België. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit proces kunt doorlopen en aan welke wettelijke vereisten je moet voldoen. Benodigde Documenten Voordat [...]
Voordeel Alle Aard berekenen: kosten privégebruik van je bedrijfswagen
Voordeel Alle Aard berekenen: kosten privégebruik van je bedrijfswagen
23/08/2024
Lekker, gratis rondrijden in de bedrijfswagen. Veel organisaties hebben een wagenpark voor de deur, zodat je als medewerker met de wagen van de zaak zakelijke relaties kunt bezoeken. Ideaal: het scheelt een hoop administratieve rompslomp en rittenregistraties. Vaak [...]
Is een dieselauto nog interessant om te rijden?
Is een dieselauto nog interessant om te rijden?
26/07/2024
Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic. De overheid neemt diverse maatregelen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, in lijn met de klimaatafspraken van Parijs. In dit streven naar een groenere toekomst is er weinig ruimte voor dieselauto’s. Maar is het [...]