Blogs

Hoelang mag je niet met de auto rijden na deze operaties in België?

Geplaatst: 16 augustus 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Hoelang mag je niet met de auto rijden na deze operaties in België?

Een operatie kan zowel fysiek als mentaal een grote impact hebben. Naast het emotionele aspect is het belangrijk om praktische zaken, zoals autorijden, goed te regelen. Zeker in een druk leven met mogelijk een gezin, is het essentieel om te weten of je zelf naar het ziekenhuis kunt rijden of dat je een lift nodig hebt. Dit hangt af van de specifieke ingreep en enkele veelvoorkomende operaties worden hieronder besproken. Ook wordt er ingegaan op de verzekering tijdens het rijden na een operatie.

Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste dag na een volledige verdoving niet te rijden. Je lichaam moet herstellen en je reactievermogen is nog niet optimaal. Zelfs als je je goed voelt, kan je reactietijd trager zijn, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Volgens de wet is het verboden om gevaar op de baan te veroorzaken, dus volg altijd het advies van je dokter op.

Ook is het belangrijk om niet te rijden als je medicatie neemt die je rijvaardigheid beïnvloedt. Hoe lang je niet mag rijden hangt ook af van de operatie die je ondergaat. Hieronder worden enkele veelvoorkomende operaties besproken:

Autorijden na operatie

Operaties rondom de buik

Buikoperatie

Na een buikoperatie wordt aangeraden om minimaal twee weken niet te rijden. Sommige mensen wachten langer. Luister naar je lichaam en wacht tot de autogordel comfortabel aanvoelt. Bij pijn is het waarschijnlijk nog te vroeg om te rijden. Het gebruik van een handdoek tussen de gordel en je buik kan helpen om de druk te verlichten.

Keizersnede

De meeste dokters adviseren om de eerste drie weken niet te rijden. Volledig herstel duurt ongeveer zes weken, maar je kunt zelf inschatten wanneer je weer veilig kunt rijden. Natuurlijk herstelt de ene persoon sneller dan de ander. Je kunt je vasthouden aan de volgende stelling: je kan weer rijden wanneer de pijn weg is en je concentratie weer helemaal op orde is.

Bevalling

Het wordt aangeraden om twee weken niet te rijden na een bevalling. Er gebeurt veel met je lichaam nadat je bevallen bent. Het herstel is belangrijk en veel slaap krijg je hoogstwaarschijnlijk niet. Zowel het fysieke herstel als de slapeloze nachten zorgen ervoor dat het verstandig is om autorijden nog even uit te stellen.

Operaties rondom het hart

Hartinfarct

Na een hartinfarct wordt aangeraden om vier weken niet te rijden vanwege een verhoogde kans op hartritmestoornissen en de aanpassing aan medicatie. Heb je geen klachten of hartschade overgehouden? Dan kun je in overleg met de dokter blijven autorijden.

Pacemaker

Na het plaatsen van een pacemaker is het belangrijk om minimaal veertien dagen niet te rijden. Sommige ziekenhuizen adviseren zelfs vier weken. Bij levensbedreigende ritmestoornissen krijgt men vaak een ICD. Als je een ICD gekregen hebt, mag je twee maanden niet zelf autorijden.

Dotteren

Na een dotterbehandeling via de lies wordt aangeraden vijf tot zeven dagen niet te rijden. Bij een ingreep via de pols mag je direct rijden, maar volg het advies van je dokter.

Operatie aan het oog

Staaroperatie

Na een staaroperatie mag je drie dagen niet rijden. Zodra je gezichtsvermogen voldoende is hersteld, kun je weer veilig de baan op.

Operatie aan de knie

Kijkoperatie knie

Na een volledige knieoperatie kun je na zes weken voorzichtig weer rijden. Je been moet voldoende hersteld zijn om veilig te kunnen remmen en rijden. Als je knie op slot springt en je kunt niet meer remmen, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. De dokter en kinesist weten het beste hoe het met jou als individu gaat. Laat je dus vooral goed informeren wanneer je er echt klaar voor bent om zelf weer auto te rijden.

Luister naar je eigen lichaam

Het advies kan per ziekenhuis verschillen, dus controleer altijd wat je behandelende dokter aangeeft. Luister naar je lichaam en wacht tot je je echt klaar voelt om weer te rijden, zelfs als dit langer duurt dan het algemene advies. Als je bijvoorbeeld na twee weken weer mag rijden, maar het voelt alsof je er nog niet klaar voor bent, doe het dan niet. Je bent geen robot, maar een levend mens en mag zuinig zijn op jezelf, je medemens en je lichaam.

Verzekering

Bij een autoverzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen, maar de verzekeraar kan de kosten verhalen op jou als je roekeloos rijgedrag vertoont. Dit kan het geval zijn als je tegen medisch advies in rijdt. Zorg dus dat je alleen rijdt als je van de dokter mag, geen invloedrijke medicatie gebruikt en je je goed genoeg voelt om te rijden.

Mocht je besluiten om je auto te verkopen, dan kun je hier een vrijblijvend bod ontvangen, zelfs voor een sloopauto.

Conclusie

Veiligheid staat altijd voorop. Volg het advies van je dokter op en zorg dat je goed verzekerd bent voordat je weer de baan op gaat.


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen

Relevante artikelen