Blogs

Hoe kun je een auto overschrijven in België?

Geplaatst: 30 augustus 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Hoe kun je een auto overschrijven in België?

Een correcte overschrijving van een auto is cruciaal bij de verkoop of aankoop van een voertuig in België. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit proces kunt doorlopen en aan welke wettelijke vereisten je moet voldoen.

Benodigde Documenten Voordat je een auto kunt overschrijven, moeten de volgende documenten in orde zijn:

  • Inschrijvingsbewijs: Het huidige inschrijvingsbewijs van de auto.
  • Technische keuring: Voor voertuigen die nog op de weg kunnen rijden, moet je een keuringsattest en een aanvraagformulier voor inschrijving krijgen na de technische keuring.
  • Roze formulier 'aanvraag tot inschrijving': Dit formulier ontvang je na de technische keuring en moet binnen twee maanden door de koper worden ingediend.
  • Car-Pass: Een officieel document dat de kilometerstand van het voertuig bevestigt.
  • Gelijkvormigheidsattest: Dit attest bevestigt dat het voertuig voldoet aan de technische normen.

Stappenplan voor Auto Overschrijving

  1. Technische Keuring: Breng het voertuig naar een erkend keuringscentrum voor een technische controle. Neem het inschrijvingsbewijs mee. Bij verlies van het inschrijvingsbewijs moet je een attest van verlies bij de politie aanvragen.
  2. Documenten Voorbereiden: Verzamel alle benodigde documenten zoals hierboven vermeld.
  3. Inschrijving bij DIV: Dien het roze formulier samen met de overige documenten in bij een verzekeringsmakelaar of rechtstreeks bij een DIV-kantoor. De makelaar kan de inschrijving online via de WebDIV-applicatie regelen, wat de snelste manier is.
  4. Verzekering en Nummerplaat: Sluit een autoverzekering af. Na de inschrijving ontvang je een nieuw inschrijvingsbewijs en de bijhorende nummerplaat.
  5. Vrijwaringsbewijs: De verkoper ontvangt een vrijwaringsbewijs dat bevestigt dat de auto niet langer op zijn naam staat. Dit is nodig om de verzekering op te zeggen en om de verkeersbelasting te stoppen.

Online overschrijven

Het is mogelijk om de auto online over te schrijven via de WebDIV-applicatie, mits alle benodigde documenten en voorwaarden zijn vervuld.

Autoverzekering

Zorg ervoor dat de verzekering van de auto direct na de overschrijving geregeld is. De verkoper moet zijn verzekering stopzetten om onnodige kosten te vermijden, en de koper moet een nieuwe verzekering afsluiten.

Zorgeloze Verkoop

Als je je voertuig via OSW verkoopt, wordt de vrijwaring voor jou geregeld door een erkend RDW bedrijf en hoef je zelf geen stappen te ondernemen. Dat betekent dus dat je volledig in het hele verkoopproces ontzorgd wordt en je snel voor het beste bod alle belangrijke documenten ontvangt zonder je huis te moeten verlaten. Als je je auto wil verkopen, kun je dat hier doen. Voor het verkopen van een sloopauto, kun je hier klikken. Bij het verkopen van een caravan, motor, camper of boot kun je hier terecht.

Door deze stappen te volgen, zorg je voor een correcte en zorgeloze overdracht van het voertuig, volledig conform de Belgische wetgeving. Voor meer gedetailleerde informatie kun je terecht op de officiële website van de Vlaamse overheid.

Lees hier hoe het verkopen van je motor werkt


Bart van Doorn
Geplaatst door
Bart van Doorn
Delen

Relevante artikelen

Voordeel Alle Aard berekenen: kosten privégebruik van je bedrijfswagen
Voordeel Alle Aard berekenen: kosten privégebruik van je bedrijfswagen
23/08/2024
Lekker, gratis rondrijden in de bedrijfswagen. Veel organisaties hebben een wagenpark voor de deur, zodat je als medewerker met de wagen van de zaak zakelijke relaties kunt bezoeken. Ideaal: het scheelt een hoop administratieve rompslomp en rittenregistraties. Vaak [...]
Is een dieselauto nog interessant om te rijden?
Is een dieselauto nog interessant om te rijden?
26/07/2024
Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic. De overheid neemt diverse maatregelen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, in lijn met de klimaatafspraken van Parijs. In dit streven naar een groenere toekomst is er weinig ruimte voor dieselauto’s. Maar is het [...]
Een auto verkopen van een overledene: hoe werkt dat?
Een auto verkopen van een overledene: hoe werkt dat?
19/07/2024
Bij het overlijden van een dierbare komt er een hoop op je af. Allereerst ben je natuurlijk aan het rouwen en ondertussen moet je een hoop praktische zaken regelen. Denk aan het organiseren van de begrafenis, het sorteren van persoonlijke bezittingen en het opzeggen van [...]