Blogs

Is een dieselauto nog interessant om te rijden?

Geplaatst: 26 juli 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Is een dieselauto nog interessant om te rijden?

Duurzaamheid is tegenwoordig een hot topic. De overheid neemt diverse maatregelen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, in lijn met de klimaatafspraken van Parijs. In dit streven naar een groenere toekomst is er weinig ruimte voor dieselauto’s. Maar is het nog steeds aantrekkelijk om een dieselauto te bezitten? Dit artikel verkent deze vraag.

Waarom is diesel vervuilender dan benzine?

Dieselmotoren stoten meer fijnstof en roetdeeltjes uit dan benzinemotoren, wat schadelijk is voor de luchtkwaliteit en de volksgezondheid. Hoewel dieselmotoren efficiënter brandstof verbruiken en minder CO2 uitstoten, produceren ze hogere niveaus van stikstofoxiden, die bijdragen aan smogvorming.

Is het nog interessant om een dieselauto te rijden?

Dieselauto’s raken steeds meer uit de gratie. Het is belangrijk om te begrijpen of het nog steeds voordelig is om een dieselauto te bezitten, vooral gezien de huidige regelgeving en het type auto dat je rijdt.

Brandstofprijzen

Traditioneel waren dieselprijzen lager dan benzineprijzen, wat dieselauto's aantrekkelijk maakte voor mensen die veel kilometers rijden. Gemiddeld kostte een liter diesel recent 1,872 euro, vergeleken met 2,013 euro voor benzine. Op jaarbasis, bij een wekelijks tankbeurt, bespaar je met diesel ongeveer 400 euro aan brandstofkosten. Echter, dit voordeel wordt steeds kleiner.

Motorrijtuigenbelasting

De wegenbelasting voor dieselauto’s is aanzienlijk hoger dan voor benzineauto’s, vanwege de hogere uitstoot. Voor een benzineauto betaal je jaarlijks tussen de 568 en 640 euro, terwijl dit voor een dieselauto tussen de 1.236 en 1.308 euro ligt.

Milieuzones

Steeds meer steden weren oude diesels uit hun centra. Vanaf 2025 mogen alleen diesels met emissieklasse 4, 5 of hoger nog milieuzones inrijden. Hierdoor daalt de waarde van oudere dieselauto’s.

AdBlue

AdBlue is een vloeistof die de uitstoot van stikstofoxiden vermindert en is vereist voor nieuwere dieselauto’s. De kosten voor AdBlue zijn relatief laag, maar het toevoegen van deze vloeistof betekent extra onderhoudskosten.

Adblue

APK

De periodieke APK-keuring is duurder voor dieselauto’s vanwege de verplichte roetmeting. Dit maakt het bezit van een diesel duurder qua onderhoud.

Conclusie: is het interessant om nog een diesel te rijden?

Over het algemeen is het minder aantrekkelijk om een dieselauto te rijden. De voordelen van lagere brandstofkosten worden bijna geheel tenietgedaan door de hogere wegenbelasting, strengere milieuwetten en andere bijkomende kosten.

De nadelen van een dieselauto

De voordelen van die dieselauto wegen wat ons betreft niet meer op tegen de nadelen ervan. En door de hogere kosten en strengere wetgeving, zien we alleen maar meer nadelen, zoals:

  • Hogere brandstofprijzen waardoor de kosten minder tot niet meer worden gecompenseerd
  • Je betaalt meer voor de APK door de roetmeting
  • Je betaalt meer voor wegenbelasting met een dieselauto
  • Je wordt met je auto uit veel stadscentra geweerd
  • De verkoopwaarde van de diesel daalt steeds meer

Je dieselauto verkopen via OSW

Je dieselauto wordt steeds minder waard. Uiteindelijk worden deze auto’s volledig van de weg geweerd. Rij jij nog een diesel? Dan raden we aan ‘m te verkopen. Op platforms zoals Marktplaats is je oude diesel niets meer waard. Maar autohandelaren kunnen de goede onderdelen van je auto nog gebruiken - of de motor/tank ombouwen.

Op het platform van OSW zijn alleen professionele autobedrijven en handelaren aangesloten. In drie stappen is de verkoop van je diesel geregeld:

  • Je meldt je auto aan
  • Binnen 24 uur ontvang je de hoogste bieding in ons platform
  • Ga je akkoord met de verkoopprijs? Wij laten je auto vrijwaren, gratis ophalen en regelen de betaling

Ontdek hoe het werkt


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen

Relevante artikelen

Een auto verkopen van een overledene: hoe werkt dat?
Een auto verkopen van een overledene: hoe werkt dat?
19/07/2024
Bij het overlijden van een dierbare komt er een hoop op je af. Allereerst ben je natuurlijk aan het rouwen en ondertussen moet je een hoop praktische zaken regelen. Denk aan het organiseren van de begrafenis, het sorteren van persoonlijke bezittingen en het opzeggen van [...]