Blogs

Je telefoon gebruiken in de auto in 2023: hoe duur komt het je te staan?

Geplaatst: 28 september 2023
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Je telefoon gebruiken in de auto in 2023: hoe duur komt het je te staan?

Tijdens het rijden even de bestemming in je routeplanner aanpassen, voor het stoplicht snel een appje beantwoorden of op luidspreker met de telefoon in je hand een telefoongesprek voeren. Vaak overschat je je eigen rijkunsten en denk je dat deze kleine - vaak in je hoofd onschuldige - handelingen jouw rijvaardigheden niet beïnvloeden. In werkelijkheid heeft het een enorme impact op je rijgedrag en daarmee breng je de veiligheid van jezelf én je medeweggebruikers in gevaar.

Ondanks dat er een strijd tussen de seksen is, is het bewezen: mensen zijn niet gemaakt om te multitasken. Even snel iets opzoeken op je telefoon in de auto lijkt onschuldig, maar in werkelijkheid heeft het wel degelijk impact op het rijgedrag. Het zorgt ervoor dat we minder constant rijden, in snelheid afnemen, slingeren en sneller afgeleid zijn. Logisch dat de politie hard optreedt wanneer je als bestuurder in de auto met je mobiel bezig bent. De boete voor telefoongebruik in de auto in 2023 is niet mals. We vertellen je op deze pagina meer over de hoogte van de boetes en wat wel en niet mag.

De boete voor bellen in de auto in 2023

Bellen in de auto is toegestaan, mits het handsfree gebeurt. Hiervoor heb je dus een houder nodig die je op je dashboard klikt. Heb je je telefoon in de hand terwijl je aan het bellen bent, dan bedraagt de boete in 2023 hiervoor 380 euro.

Wist je dat je niet alleen wordt beboet als je met je telefoon in de hand achter het stuur zit? Wanneer je fietst, bedraagt de boete van een mobiel in de hand 140 euro en op de scooter zelfs 240 euro. Zorg dus dat je in het verkeer niet je telefoon in de hand hebt. Je portemonnee én je medeweggebruikers zijn je dankbaar.


“De boete voor illegaal telefoongebruik is niet mals: deze bedraagt in 2023 maar liefst 380 euro.”


Krijg je een boete voor je telefoon op schoot in auto?

Officieel gezien kun je in de auto alleen een boete krijgen als je je telefoon daadwerkelijk vasthoudt tijdens het rijden. Toch raden we het af om met je telefoon op schoot te bellen in de auto. Moet je onverwacht hard remmen, dan is de kans groot dat de mobiel onder de pedalen van je auto schiet - met mogelijke rampscenario’s tot gevolg.

Kan je een boete krijgen voor telefoon in de auto zonder staandehouding?

Je hebt - tegen alle adviezen in - toch je telefoon in de hand gehad tijdens het rijden. Achteraf gezien stom, maar je bent blij dat deze situatie met een sisser is afgelopen. Of toch niet? Ook wanneer je niet staande wordt gehouden door een agent, kun je later alsnog een boete ontvangen. Omdat je bent gesnapt op een verkeerscamera of omdat een surveillanceauto je heeft gespot en de dienstdoende agent je kenteken heeft genoteerd. Ook zonder staandehouding kun je dus een boete krijgen voor bellen in de auto.

Telefoonhouder

Tips om niet achter het stuur bezig te zijn met je telefoon

Smartphonefabrikanten en appontwikkelaars doen er alles aan om jou verslaafd te maken aan het schermpje met het blauwe licht. Hoe hoger jouw schermtijd, hoe groter de kans dat deze magnaten geld aan jou verdienen. Met notificaties, gepersonaliseerde berichten en triggers wordt het lastig om je telefoon weg te leggen. Smartphoneverslavingen zijn de ziekte van deze eeuw en daarom kan het lastig zijn om je telefoon weg te leggen tijdens het autorijden. Toch adviseren we je een afleidingsvrije modus te creëren, zodat je jezelf en andere weggebruikers niet in onveilige situaties brengt. Met deze tips helpt het om niet je mobiel te gebruiken tijdens het autorijden:

Tip 1: Leg je telefoon uit het zicht tijdens het rijden

Heb je je telefoon uit het zicht? Dan is het minder verleidelijk om de laatste berichten te controleren.

Tip 2: Zet notificaties uit

Soms is het lastig om je telefoon uit het zicht te leggen, omdat je deze bijvoorbeeld ook als routeplanner gebruikt. Zet in dat geval de bericht-notificaties uit van je apps of zet de 'niet storen'-modus aan. Zo krijg je geen meldingen binnen en heb je minder snel de neiging om direct in te gaan op deze prikkels.

Tip 3: Gebruik een smartphonehouder

Ben je veel onderweg en is je telefoon onmisbaar bij het navigeren naar de juiste bestemming of ben je veel aan het handsfree-bellen? Gebruik een smartphone houder. Leg je je mobiel op je schoot tijdens het navigeren of bellen, dan levert dit gevaarlijke situaties op.

Tip 4: Laat weten dat je de auto in stapt

Ben je in een druk app-gesprek verwikkeld voordat je de auto instapt? Laat dan aan je digitale gesprekspartner weten dat je de auto instapt en even niet bereikbaar bent. Of stel een automatisch antwoord in op het moment dat je even onbereikbaar bent. Zo voel je niet de druk om gelijk te hoeven reageren.

Tip 5: Dringend bericht? Zet je auto veilig aan de kant

De meeste berichten kunnen wachten. Maar is dat nou écht niet het geval terwijl je aan het rijden bent? Parkeer bij de eerste, beste parkeerplaats zodat je de berichten veilig kunt beantwoorden.

Tip 6: Maak vooraf een uitgebreide playlist

Zing je het liefst de hele autorit mee met de radio, maar ben je alle top 40-knallers op repeat beu? Maak - zeker bij lange afstanden - vooraf een muziek playlist. Gebruik je een streamingdienst zoals Spotify, dan kun je het lijstje ook op je telefoon downloaden en zit je helemaal nooit zonder muziek.

Psst… wil je binnenkort je Volkswagen, BMW, Toyota of ander merk auto verkopen? Vul hier je kenteken in en ontdek wat jij terugkrijgt voor je occasion.


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
29/04/2022
Bij een voorbereiding op een operatie komt veel kijken. Het is spannend en kan mentaal veel met je doen, maar je moet ook alles praktisch regelen. Zeker omdat de meesten van ons een druk leven hebben en wellicht ook een gezin. Kun je jezelf dan een lift naar het [...]
Snelheidsbegrenzer vanaf juli 2022 verplicht in auto
Snelheidsbegrenzer vanaf juli 2022 verplicht in auto
15/04/2022
Er zijn een hoop systemen bedacht om te zorgen dat men niet te hard rijdt. Echter gaat het systeem ISA, de intelligente snelheidsassistent, een stap verder en kun je niet meer ongemerkt te hard rijden. Mocht je daar geen trek in hebben, kun je je nieuw ontwikkelde auto [...]
Wat is de beste zonnebril voor in de auto tegen de laaghangende zon?
Wat is de beste zonnebril voor in de auto tegen de laaghangende zon?
13/10/2021
Eind oktober gaat de klok weer een uur achteruit. Hierdoor wordt het ’s avonds eerder donker. Wat is nieuw? Zou je kunnen denken, maar we bedoelen hier vooral mee dat de zon lager aan de hemel komt te hangen. Voor jou als automobilist betekent dat je meer risico [...]