Een penetrante geur die veel mensen stiekem graag ruiken. Nee, we hebben het niet over een zweetvoeten-fetisj. Nog een hint: je ruikt het regelmatig aan de pomp. De geur van benzine. Benzeen, een bestanddeel van benzine, zorgt voor de zoete geur van 't vloeibare goedje. Tussen 1800 en 1900 werd deze stof zelfs aan douchegels toegevoegd - totdat producenten erachter kwamen dat het een schadelijke stof is. Niet zo gek dat veel mensen zot zijn van de geur van benzine. Of het roept herinneringen op aan die autovakantie van vroeger met je ouders. Maar je auto die naar benzine stinkt is vaak een minder goed teken. Is 't gevaarlijk? En wat is de oorzaak? We leggen 't haarfijn uit in dit artikel.
Lekker hoor, die benzinegeuren opsnuiven aan de plaatselijke pomp. Maar is de geur van benzine eigenlijk schadelijk? Met je kop een uurtje boven een emmer benzeen hangen lijkt ons niet 't allerbeste advies. Deze stof inademen zorgt mogelijk voor vermoeidheid, hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid of in ernstige gevallen bewusteloosheid. De hoeveelheid benzeen die vrijkomt bij benzinelucht is minimaal, waardoor de gezondheidsrisico's te verwaarlozen zijn. Wel krijgen sommige mensen bij 't inademen van benzinelucht last van hoofdpijn. Maak je dus niet te veel zorgen als je wat benzinelucht hebt ingeademd, dat kan over 't algemeen geen kwaad. Stinkt je auto naar benzine, dan liggen er mogelijk technische zaken aan de basis.
Heb je benzine gemorst of net getankt en ruikt het alsof je auto een middag heeft gebaad in de benzine? Met deze tips krijg je benzinelucht snel weer uit je auto:
Ontdek vrijblijvend wat jouw auto waard is
Dat je dit ‘vloeibaar diner’ voor je auto ruikt bij de pomp, is niet zo gek. Ruik je 't constant in je auto tijdens 't rijden, dan is er een mogelijk defect in je auto. We vertellen je graag meer over de mogelijke oorzaken waarom je auto naar benzine ruikt.
Heeft je auto een benzinelucht na 't tanken? Dat is niet gek! Je hebt minutenlang de dampen van de pomp ingeademd en waarschijnlijk blijft dat nog even hangen in je neus en auto. Niets om je zorgen over te maken.
Ruik je diezelfde, penetrante geur bij 't starten van je auto? Nog steeds geen reden tot paniek. Bij 't starten is de verbranding van benzine nog niet optimaal - vandaar dat er een benzinelucht ontstaat. Staat de wind een bepaalde richting of wordt er niet goed geventileerd in de auto, dan is de kans groter dat je de benzinelucht ruikt. Dit gebeurt vooral bij wat oudere auto’s. Na een paar minuten moet de geur verdwijnen. Is dat niet het geval? Dan is er misschien iets anders aan de hand.
Komt de lucht uit de spreekwoordelijke poriën van je auto zonder dat ‘ie zich hoefde in te spannen? Dat heeft waarschijnlijk een technische oorzaak. Wat moet je doen als je benzine ruikt? Vooral niet doorrijden met je auto. Waarschijnlijk stinkt je auto naar benzine door een van de volgende oorzaken:
Hoe weet je of je auto benzine lekt? Dat zie je waarschijnlijk onder de auto: er liggen dan druppels op de tegels. In alle gevallen is 't belangrijk om direct een afspraak te maken bij een garage en je auto te laten repareren.
"Ruikt je auto naar benzine bij het stilstaan? Waarschijnlijk ligt hier een technisch mankement aan ten grondslag. Ga direct met je auto langs de garage."
De tegels van je oprit liggen vol met druppels en je gaat uit van 't ergste: de benzine van je auto lekt. Een flinke domper. Maar wat zijn de reparatiekosten hiervan? Indien de brandstofpomp kapot is, is de enige oplossing deze te vervangen. Is alleen de brandstoftoevoereenheid kapot, dan betaal je meestal tussen de 300-500 euro. Is 't injectiesysteem ook kapot, dan kan het oplopen tot wel 1.500 euro. Een garage kan je hierover 't beste informeren.
Is 't je pechdag en moet je de volle mep betalen om je brandstof- en injectiepomp te vervangen? Balen! Wanneer de reparatiekosten van je auto hoger liggen dan de dagwaarde, wordt je auto ook wel economisch total loss verklaard. In dat geval kan je beter eieren voor je geld kiezen en je auto verkopen (en misschien overstappen op elektrisch rijden?)
Je auto verkopen doe je snel en zonder gedoe via OSW. Auto's waarvan onderdelen kapot zijn, schadebakken, sloopauto's en zelfs APK-afgekeurde bolides zijn van harte welkom op ons platform. In 3 stappen ben je van je auto af:
Ben je van plan om binnenkort je auto verkopen? Vul het formulier in en ontdek wat jij terugkrijgt voor je occasion.