Blogs

Een auto kopen op afbetaling?

Geplaatst: 25 april 2024
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Een auto kopen op afbetaling?

Aan de andere kant van ‘de grote plas’ is het de normaalste zaak om al je spullen op afbetaling te kopen. In ons kikkerlandje is de creditcard-gekte niet zo groot. De meesten van ons kopen alleen spullen als het geld daadwerkelijk op de rekening staat. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om een auto te kopen op afbetaling. In dit artikel vertellen we hoe het werkt en of het slim is om een auto op afbetaling te kopen.

Wat betekent kopen op afbetaling?

Kopen op afbetaling is een vorm van financiering waarbij je als consument een product of dienst koopt en het bedrag in termijnen terugbetaalt, inclusief rente. In essentie leen je geld van een kredietverstrekker om de aankoop te doen en betaal je het geleende bedrag terug in delen over een vooraf bepaalde periode. Het lijkt een mooie manier om een auto te kopen op afbetaling, maar in werkelijkheid ben je veel meer geld kwijt voor je investering.

Benieuwd of het mogelijk is om te kunnen leasen?
Ontdek de mogelijkheden

De nadelen van een auto kopen op afbetaling

Het klinkt te mooi om waar te zijn: je koopt een auto en betaalt het aanschafbedrag in termijnen terug. Zo hoef je niet in één keer je jaarsalaris uit te geven aan een auto. Het is inderdaad te mooi om waar te zijn. Een aantal nadelen van een auto kopen op afbetaling:

  • Verplichtingen op lange termijn: een auto kopen op afbetaling betekent dat je een financiële verplichting hebt voor een langere periode, vaak enkele jaren. Verlies je je baan, ga je financieel erop achteruit of verandert je situatie? Je moet nog steeds aan je betalingsverplichting voldoen.
  • Een BKR-registratie: je krijgt vanaf een bepaalde schuld een BKR-registratie op je naam. Dat maakt het lastiger om andere (extra) leningen aan te gaan. Of kan zelfs invloed hebben op een hypotheek die je wilt afsluiten.
  • Rentekosten: geld lenen kost geld. En door het rente-op-rente-effect betaal je behoorlijk wat rentekosten. Wil je een auto van 25.000 euro kopen met 6,9%* (bron: Rabobank), dan krijg je een lening van van 21.870 euro. Je krijgt namelijk maximaal 80% gefinancierd en moet dus ruim 3.000 euro aan eigen geld betalen. Over de financiering betaal je 8.185,20 euro aan rente. Ongeveer 1/3 van het benodigde bedrag zijn dus rentelasten.

In de regel geldt dat je alleen een lening moet afsluiten voor zaken die op de lange termijn meer geld gaan opleveren. Een auto kost juist veel geld en door de hoge afschrijving wordt deze alleen maar minder waard. Je kunt dus beter sparen voor je auto (of een goedkoper exemplaar aanschaffen) dan een auto op afbetaling te kopen.


“Een auto kopen op afbetaling kost extra geld. Je kan beter iets langer doorsparen en dan in één keer de auto afbetalen.”


Wil je een (tweedehands) auto kopen, maar eerst van je huidige auto af?

Via OSW verkoop je je auto met gemak - en hou je weer wat geld over om een nieuwe of tweedehands auto zonder afbetaling te kopen. Van Almere tot Eindhoven en van een Toyota tot Volvo: bij ons kun je iedere auto - nieuw of rijp voor de sloop - verkopen. Je vult je kenteken in, ontvangt het hoogste bod en binnen 24 uur is de verkoop geregeld.

Ontdek hoe het werkt

Veelgestelde vragen over een auto kopen op afbetaling

Kun je een auto op afbetaling kopen?

Ja, dat kan. Hieraan zitten wel wat nadelen verbonden zoals hoge rentekosten, een betalingsverplichting en BKR-registratie op je naam. We raden altijd aan om te sparen voor de aanschaf van een auto - in plaats van er een lening voor af te sluiten.

Kan je een auto kopen op afbetaling zonder lening?

Koop je een auto op afbetaling bij een commerciële partij, dan zul je geen rentepercentage van 0% hebben. De rentekosten die jij betaalt zijn een vergoeding voor het geleende geld. Ook als je geld leent bij vrienden of familie, wordt dit gezien als lening. Dit wordt een onderhandse lening genoemd. Hierbij mag je 25% afwijken van de rente die kredietverstrekkers vragen. Wil je geen rente betalen over de lening? Je kunt jaarlijks een bedrag van 2.658 euro belastingvrij aan schenkingen ontvangen.

Kan je een tweedehands auto kopen op afbetaling en zonder BKR?

Ga je een krediet van meer dan 250 euro aan dat langer dan één maand loopt, dan ontvang je een BKR-registratie. Als je een (tweedehands) auto op afbetaling koopt, krijg je dus een BKR-registratie.

Kun je een tweedehands auto in termijnen betalen?

Dat kan. Meestal betaal je daar tegenover rentekosten - omdat de verkoper (bijvoorbeeld een garage) niet zeker is van z’n geld als jij in termijnen betaalt. Wil je een auto kopen bij een erkende garage, bespreek dan vooraf de mogelijkheden.


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Wat is de snelste auto ter wereld?
Wat is de snelste auto ter wereld?
18/04/2024
Je kent het wel: je hebt een nieuwe auto gekocht en je wilt testen wat de maximumsnelheid ervan is. Op de Nederlandse snelwegen mag je overdag maximaal 100 km/u rijden en de boetes zijn niet mild. Dus maak je een uitstapje naar onze oosterburen: daar geldt op sommige [...]
In welke auto’s rijdt Max Verstappen?
In welke auto’s rijdt Max Verstappen?
04/04/2024
Race na race rijdt hij met grote voorsprong op de nummer 2 over de finish. Hij heeft in totaal 100 podiumplaatsen, 56 zeges en tot nu toe 3 wereldtitels op zijn naam staan. We hebben het natuurlijk over Max Verstappen: Nederlands\' trots op het gebied van Formule [...]
Is er gezinsuitbreiding op komst? Tijd om te upgraden naar een 7 zits auto
Is er gezinsuitbreiding op komst? Tijd om te upgraden naar een 7 zits auto
28/03/2024
In een wereld waar mobiliteit steeds belangrijker wordt - en waar de keuze uit verschillende voertuigen toeneemt - wordt het makkelijker om een voertuig te vinden dat voldoet aan jouw wensen. Helemaal als je een groot gezin hebt. De kinderen afzetten op de [...]