Rondom rijbewijs B bestaan nogal wat onduidelijkheden als het gaat om de rechten om op een (motor)scooter te rijden. Rijbewijs B is je autorijbewijs. Sinds 1 mei 2011 zijn aanvullende regels - wat je wel en niet mag besturen met dit rijbewijs - gewijzigd. Met name op het gebied van het besturen van motors. "Welke motor mag ik rijden met rijbewijs B?" Op die vraag geven we antwoord in deze blog.
Er wordt onderscheid gemaakt in de verschillende rijbewijzen door middel van letters. We zetten ze voor je op een rijtje:
Herinner je het van vroeger nog? Eindelijk werd je 16 en mocht je je brommerrijbewijs halen, het rijbewijs AM. Hiervoor hoefde je destijds alleen maar theorie-examen te doen en daarna mocht je de weg ermee op. Misschien was je na het behalen van dit papiertje wel trotse eigenaar van een Zundapp, Solex of Vespa. Je mag met rijbewijs AM niet iedere (motor)scooter besturen: dat hangt af van het aantal cc’s (de cilinderinhoud) van een scooter of motor.Met rijbewijs AM mag je rijden op een scooter met maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen. De maximumsnelheid hiervan is 45 km/u.
Met rijbewijs B mag je autorijden. Krijg je het pasje in je bezit, dan zie je dat rijbewijs AM ook automatisch wordt bijgeschreven. Heb je rijbewijs B, dan mag je dus automatisch ook met de scooter rijden, hiervoor hoef je geen apart praktijk- of theorie-examen te doen.
Om te rijden op motorfietsen vanaf een cilinderinhoud van 125 cc moet je minimaal rijbewijs A1, A2 of A hebben. Rijbewijs A1 is hierbij het instapmodel en deze kun je vanaf 18 jaar halen. Het verschil tussen A1, A2 of rijbewijs A is de zwaarte van de motor en de cilinderinhoud.
De overige rijbewijzen hebben niets te maken met motors, maar met andere voertuigen. We sommen ze hieronder voor je op:
Naar aanleiding van bovenstaande informatie, kunnen we direct antwoord geven op de vraag: ‘Welke motor mag ik rijden met rijbewijs B?’ Kort antwoord: dat mag niet. Met een motor bedoelen we een gemotoriseerd voertuig met twee wielen - met een cilinderinhoud van 125 cc of hoger.
“Met rijbewijs B mag je geen motor besturen. Wel mag je er een scooter tot 50 cc mee rijden”
Hang je je helm aan de wilgen of wordt het tijd voor een zwaarder exemplaar? Verkoop je scooter, Suzuki of elk anders merk motorfiets of motorscooter eenvoudig en snel via OSW.nl. Het werkt eenvoudig: je vult het kenteken van je motor in op deze pagina, controleert de specificaties, voegt duidelijke foto’s toe en je advertentie wordt online gepubliceerd.
Op ons platform zijn meer dan 500 erkende bedrijven aangesloten. Met je advertentie bereik je in één keer veel potentiële kopers die serieuze biedingen uitbrengen. Je hebt - in tegenstelling tot andere verkoopplatforms zoals Marktplaats - niet te maken met ongepaste berichten, niet-serieuze biedingen, kijkers die niet komen opdagen en onderhandelingen aan de deur. Binnen 24 uur ontvang je - geheel vrijblijvend en kosteloos - biedingen van de verschillende bedrijven. Je ontvangt een vaste prijs en indien je akkoord gaat wordt de verkoop van je motor snel afgehandeld. Dat betekent dat de koper de motor komt ophalen, voor jou gaat vrijwaren en ter plekke de betaling regelt. Je motor verkopen was nog nooit zo makkelijk.
Heb je rijbewijs B (het autorijbewijs) gehaald, dan mag je ook rijden op een scooter tot 50 cc. Daarna moet je minimaal 4 uur praktijkles nemen. Je mag op ‘normale’ motors (125 cc of hoger) niet rijden met rijbewijs B in 2023.
Je mag op een scooter van maximaal 50 cc rijden met rijbewijs B.
Om op een motor van minimaal 125 cc te mogen rijden, heb je minimaal rijbewijs A1 nodig.
Een gewone scooter heeft een cilinderinhoud van maximaal 50 cc en hier mag je met rijbewijs AM op rijden (met een maximumsnelheid tot 45 km/u). Een motorscooter is gelijk aan een gewone motor en heeft een cilinderinhoud van 125 cc of hoger. Het verschil met de gewone motor is dat de motorscooter er meer uitziet als een scooter qua uiterlijk. Wil je een scooter kopen met een AM- of B-rijbewijs, zorg dan dat je erop let dat je niet kiest voor een motorscooter.
Net als bij een gewone motor (125 cc of hoger) moet je ook in het bezit zijn van minimaal rijbewijs A om een motor met 3 wielen te besturen.