Blogs

Milieuzones voor je mobilhome: Welke gebieden mag je deze zomer doorkruisen volgens de Belgische regelgeving?

Geplaatst: 9 augustus 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Camper
Milieuzones voor je mobilhome: Welke gebieden mag je deze zomer doorkruisen volgens de Belgische regelgeving?

De grote trek naar het zuiden staat gepland of je hebt je mobilhome na een zalige vakantie weer geparkeerd. Waar het vroeger geen enkel probleem was om met een rokende uitlaat over de 'Autopista del Mediterrani' te rijden, is dat tegenwoordig anders. Voertuigen die te veel uitstoot produceren, worden nu dikwijls geweerd.

De verschillende uitlaatgassen, van fijn stof tot CO2, zijn schadelijk voor mens en milieu. Door de ambitieuze doelen van het klimaatakkoord van Parijs wordt de uitstoot hiervan aan banden gelegd. Daarom zijn er milieuzones ingesteld in België en de rest van Europa. Deze gebieden zijn verboden terrein voor voertuigen die niet voldoen aan de juiste eisen. Voordat je op vakantie gaat of een mobilhome koopt, is het handig om te weten welke milieuzones er voor jouw mobilhome gelden. In dit artikel vertellen we je meer over deze milieuzones.

Wat is een milieuzone?

Een milieuzone is een gebied waar specifieke milieumaatregelen gelden om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen. De specifieke regels per milieuzone verschillen. We delen de belangrijkste regels van de milieuzones in België en het buitenland. Controleer altijd de regels van de milieuzones voor je mobilhome voordat je op vakantie gaat, aangezien ze continu veranderen.


“Controleer de regels voor mobilhome milieuzones voordat je op reis gaat. De regels veranderen continu en zijn op iedere plek anders.”


Houd bij aankoop van je mobilhome rekening met de verschillende milieuzones

Ook als je nog geen mobilhome bezit, is het belangrijk om rekening te houden met de milieuzones. Als je van plan bent een mobilhome te kopen, kijk dan eerst naar de uitstoot ervan. Zo voorkom je stress en gedoe als je vooraf weet of je met jouw mobilhome in een bepaald gebied mag rijden.

Milieuzones voor mobilhomes in België

Vlaanderen: In Vlaanderen zijn er milieuzones in Antwerpen, Brussel en Gent. Sinds 2022 moet je mobilhome minstens aan de Euroklasse 5 voldoen om deze steden te mogen betreden. Dit betekent dat oudere dieselvoertuigen vaak geen toegang meer hebben tot deze zones. Controleer altijd vooraf de regels, aangezien deze kunnen veranderen.

Wallonië: In Wallonië zijn sinds 2023 voertuigen met een Euro-1 klasse of lager verboden. In de komende jaren zullen deze klassen worden verhoogd, hoewel het nog niet precies duidelijk is wanneer deze nieuwe regels van kracht gaan. Houd hier rekening mee voordat je met je mobilhome een milieuzone in Wallonië inrijdt.

Europa

Milieuzones in andere Europese landen

Duitsland: In Duitsland zijn milieuzones aangeduid met het verkeersbord 'Umweltzone'. Je hebt vaak een groene milieusticker nodig om te mogen rijden. Je mobilhome moet voldoen aan de Euro 6- of soms Euro 5-norm. Deze milieuzones bevinden zich in steden zoals Düsseldorf, Berlijn, Hamburg, Stuttgart en Darmstadt.

Frankrijk: Frankrijk kent drie types milieuzones: lage-emissiezones (ZFE), permanente milieuzones (ZCR) en tijdelijke milieuzones (ZPA). Voor de tijdelijke milieuzones heb je een sticker op je voorruit nodig. Controleer vooraf of je een sticker nodig hebt en welke kleur en nummer deze moet hebben, aangezien dit bepaalt in welke zone je mag rijden.

Vrijblijvend een bod op je mobilhome ontvangen

Met je dieselmobilhome in een milieuzone?

Oude dieselvoertuigen worden steeds vaker geweerd uit milieuzones. De dieselprijzen stijgen, en vanaf 2035 mogen nieuwe auto's niets meer uitstoten, wat betekent dat dieselvoertuigen uiteindelijk uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Als je een dieselmobilhome hebt, overweeg dan om deze nu te verkopen voordat de waarde verder daalt.

Verkoop je mobilhome via OSW

Worden jij en je dieselmobilhome tegengewerkt door al die strenge regels? Verkoop je dieselmobilhome via OSW. Geen gedoe met onrealistische biedingen en papierwerk. Vul je nummerplaat in en verstuur je aanvraag. Binnen 24 uur ontvang je een bod en jij bepaalt of je je mobilhome voor die prijs verkoopt. Is je mobilhome verkocht? Dan regelen wij de overschrijving en het ophalen ervan, zodat jij zorgeloos op zoek kunt naar een mobilhome die geschikt is voor alle milieuzones in Europa!

Start met verkopen


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen

Relevante artikelen