Blogs

Een auto naar de sloop brengen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Geplaatst: 20 april 2021
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Sloopauto
Een auto naar de sloop brengen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Hoe rot het ook is, het kan gebeuren dat je jouw auto naar de sloop moet brengen. Meestal gebeurt dit wanneer je auto niet meer door de APK-keuring komt, of wanneer je auto niet meer voor een logische prijs te repareren valt na bijvoorbeeld een ongeluk. In beide gevallen zijn de reparatiekosten zo hoog dat ze de waarde van het voertuig overstijgen. De auto is economisch gezien total loss.

Hoewel iedere autobezitter op het punt kan komen dat zijn/haar auto uiteindelijk gesloopt moet worden, zijn er maar weinig mensen die weten hoe dit proces in zijn werk gaat. Wat gebeurt er met je auto als je deze naar de sloop brengt en waar gaan alle onderdelen naartoe? Wij onderzochten het voor jou.

Auto naar de sloop brengen

Als je auto nog kan rijden, dan is het een optie om deze zelf naar de autosloperij te brengen. Als er meerdere autodemontagebedrijven in je omgeving zitten, dan kan je zelfs meerdere sloperijen afgaan en de auto uiteindelijk achterlaten bij degene die het meeste geld voor de wagen biedt.

Liever je sloopauto op laten halen? Meld deze dan nu eenvoudig aan bij OSW:


Auto laten ophalen

Maar wij begrijpen maar al te goed dat je dit teveel gedoe vindt. In dit geval is het een optie om de auto op te laten halen. Dit kan je regelen door contact op te nemen met een autosloperij, maar ook door je sloopauto te verkopen via OSW. Voordeel hiervan is dat OSW altijd de beste prijs voor je sloopauto geeft. Bij ons zijn namelijk allerlei sloperijen uit heel Nederland aangesloten. Het enige wat jij hoeft te doen is je sloopauto aanmelden op onze website. Binnen een paar uur hebben wij het hoogste bod voor je geregeld. Ideaal voor wanneer je geen tijd of zin hebt om de auto zelf te verkopen. Deze service is ook nog eens geheel gratis!

Vrijwaren van je sloopauto

Heb je het bod geaccepteerd? Dan is het tijd voor de vrijwaring. Op het moment dat de koop tussen jou en de autosloperij geregeld is, dan krijg je van het RDW een vrijwaringsbewijs. Met dit bewijs hoef je geen wegenbelasting meer te betalen en vervalt je APK-plicht. Daarnaast kan je nu ook de autoverzekering zonder problemen stopzetten. Ga je de auto zelf naar de sloperij brengen? Vergeet dan niet de kentekenpapieren mee te nemen. Je auto kan niet gevrijwaard worden zonder dat deze papieren aanwezig zijn.

Controle

Op het moment dat je jouw auto achterlaat, gaat het autodemontagebedrijf over tot het slopen. Dit wordt niet gedaan door een of andere beul met een sloophamer, maar door een professionele automonteur die weet welke onderdelen nog bruikbaar zijn en hoe de auto op de juiste manier gedemonteerd dient te worden.

Vloeistofvrij maken

Om te beginnen wordt de auto vloeistofvrij gemaakt. Benzine, olie, koelvloeistof; Alles wordt uit de auto gehaald voordat deze gesloopt kan worden. Deze vloeistoffen zijn niet goed voor het milieu en moeten daarom eerst verwijderd worden, voordat het slopen echt kan beginnen. Een autosloperij heeft meerdere milieuvoorschriften waar ze zich aan moeten houden om aan de regels van het ARN (Auto Recycling Nederland) te kunnen voldoen. Zo wordt ervoor gezorgd dat slopen niet alleen duurzaam is, maar ook ecologisch verantwoord blijft.

Demontage

Nu kan er worden begonnen met het demonteren van de auto. Eerst zal de monteur zich focussen op eventueel bruikbare onderdelen. Deze worden gecontroleerd en beoordeeld. Daarna worden ze ingevoerd in een database, zodat autobedrijven de onderdelen kunnen kopen. De gedemonteerde onderdelen worden in de tussentijd opgeslagen in een magazijn.

Wat blijft er over van een sloopauto?

Geloof het of niet, maar het overgrote deel van een auto is recyclebaar. Zelfs de bumpers, accu, het kunststof en de rubberen strips zijn bijvoorbeeld prima te recyclen. Je auto is daarnaast voor het overgrote deel van ijzer gemaakt. De hele carrosserie is dus te recyclen en dit wordt ook gedaan; meestal door autofabrikanten die het ijzer weer gebruiken voor nieuwe bolides. Goedkoop en milieuvriendelijk!

Wil je het best mogelijke bod voor je sloopauto ontvangen? Meld deze nu eenvoudig aan bij OSW:


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Sloopauto verkopen

Relevante artikelen

Autobanden onderhouden. Zo doe je het op de juiste manier.
Autobanden onderhouden. Zo doe je het op de juiste manier.
23/02/2021
Het onderhoud van een auto is belangrijk om de levensduur van het voertuig te verlengen. Daarom krijgt je auto de benodigde beurtjes, wordt de olie ververst en ben je waarschijnlijk al naar de wasstraat geweest om het strooizout van afgelopen weken te verwijderen. De [...]
Wat als je auto naar de sloop moet?
Wat als je auto naar de sloop moet?
14/01/2021
Een auto in je bezit hebben die niet meer naar behoren werkt of je gewoon aan de straatstenen niet kwijt kan, is natuurlijk zuur. In dat geval kan je ervoor kiezen om de auto naar de sloop te brengen. Zeker als het een oudere auto betreft, met dusdanig veel gebreken dat [...]
De dashcam is populair! Maar waarom?
De dashcam is populair! Maar waarom?
24/06/2020
In Rusland weten ze inmiddels al niet beter. Het rijden met een dashcam is daar verplicht. Deze wet is ontstaan doordat er veel verzekeringsfraude werd vastgesteld. Om dit probleem op te lossen was er een betere bewijsvoering nodig. Anno 2020 is de wetgeving in Rusland [...]