Blogs

Caravanverzekeringen en andere zaken waar je niet naast kunt kijken

Geplaatst: 1 november 2024
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Caravan
Caravanverzekeringen en andere zaken waar je niet naast kunt kijken

Goesting om deze zomer met je caravan op vakantie te vertrekken? Via de Route du Soleil of andere internationale banen geraak je na wat kilometers op je bestemming, bijvoorbeeld een zonnig vakantiepark of een stukske natuur. Loop je al een tijdje met het idee om een nieuwe caravan te kopen? Dan is het geen slecht gedacht om ook een verzekering voor je caravan te pakken. Hier leggen we je alles uit over caravanverzekeringen in België.

Is een caravanverzekering verplicht in België?

In België moet je geen caravanverzekering hebben van de wet. Omdat een caravan niet op zijn eigen rijdt maar voortgetrokken wordt door je auto, dekt de verplichte BA-autoverzekering de schade die je aan anderen zou kunnen maken als je caravan aangekoppeld is. Een aparte caravanverzekering kan wel deftig van pas komen als je schade aan je eigen caravan wilt verzekeren, zoals als er brand uitbreekt, als ze gepikt wordt of als er stormschade is.

Welke schade dekt een caravanverzekering?

De BA-autoverzekering dekt de schade die je aan anderen maakt met een aangekoppelde caravan. Als de caravan per ongeluk los zou komen en schade maakt, bijvoorbeeld als die tegen een andere wagen bolt, dan valt dat normaal gezien onder je familiale verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid privéleven). Als je ook wilt dat schade aan de caravan zelf gedekt is, dan is een extra caravanverzekering geen slecht gedacht. Die verzekering betaalt als er iets misloopt door brand, storm, hagel, bliksem, water of als anderen schade maken.

Wanneer is een caravanverzekering aan te raden?

Of je een caravanverzekering pakt, hangt af van wat je zelf wilt en hoeveel je caravan waard is. Heb je een nieuwe caravan? Dan kan een verzekering wel interessant zijn, zeker als je naar streken trekt waar het weer serieus kan veranderen. Voor een tweedehands caravan die niet meer zoveel waard is, is een verzekering misschien wat overbodig, maar dat hangt ervan af hoeveel risico je zelf wilt pakken.

Soorten caravanverzekeringen

Er bestaan verschillende soorten caravanverzekeringen. Een basisverzekering dekt meestal schade door 't weer, zoals storm of hagel. Met extra dekkingen, zoals een allriskverzekering, ben je ook gedekt voor schade door botsen, slippen of omkantelen. Bij sommige verzekeraars kun je een nieuwwaarderegeling pakken. Als je caravan dan total loss is, krijg je de prijs terug die je ervoor betaald hebt in plaats van wat hij nu nog waard is. Dat geldt wel meestal alleen in de eerste jaren na aankoop van een nieuwe caravan, als die het meeste in waarde zakt.

Hoe kies je de beste caravanverzekering?

De beste verzekering hangt af van hoe oud je caravan is, welk type het is en hoeveel hij gekost heeft, en wat je zelf belangrijk vindt. Via vergelijkingssites kun je verschillende verzekeringen naast elkaar leggen, zoals die van Touring, Ethias, en KBC. Zo vind je gemakkelijk wat het beste bij je past qua dekking en prijs.

Wat kost een caravanverzekering?

De prijs van een caravanverzekering hangt van verschillende dingen af, zoals hoe oud je caravan is, hoeveel die waard is, en wat je allemaal verzekerd wilt hebben. In België betaal je meestal tussen de 120 en 800 euro per jaar.

Kun je een caravan tijdelijk verzekeren?

In België zijn er verzekeraars waar je je caravan tijdelijk kunt verzekeren, bijvoorbeeld voor tijdens je vakantie. Schade door je aangekoppelde caravan valt sowieso onder je BA-autoverzekering. 't Is wel wat moeilijker om een tijdelijke verzekering te vinden, want de meeste verzekeraars werken liever met een contract voor een heel jaar. Bekijk verschillende polissen en reken uit wat het kost om de beste keuze te maken.

Andere kosten bij het gebruik van een caravan

Naast de aankoop en verzekering komt er nog wat bij kijken als je een caravan hebt:

  • Stalling: Veel mensen met een caravan zetten die in een stalling buiten het seizoen. Dat kost je per jaar tussen de 150 en 400 euro.
  • Onderhoud: Goed onderhoud is belangrijk als je veilig wilt rijden. Ook al moet je in België geen technische keuring doen voor caravans, toch is het slim om regelmatig onderhoud te laten doen, zoals een BOVAG-onderhoudsbeurt, die tussen de 200 en 300 euro kost.
  • Brandstofkosten: Met een caravan achter je auto verbruik je tussen de 30 en 60 procent meer brandstof. Op lange ritten kan dat serieus oplopen, dus hou daar rekening mee.
  • Staanplaatskosten: In veel landen in Europa mag je niet zomaar ergens gaan staan met je caravan. Voor een plekske op een camping betaal je meestal een paar tientjes per nacht, afhankelijk van het land en wat er allemaal is.

Wil je je caravan verkopen?

Zit je eraan te denken om je caravan te verkopen? Dat kan via sites zoals 2dehands.be of via gespecialiseerde bedrijven zoals OSW. OSW werkt samen met erkende dealers en kan je helpen om je caravan rap en gemakkelijk te verkopen. Je vult je gegevens in, krijgt binnen 24 uur een bod, en OSW regelt alles, van de betaling tot de papieren, zonder dat jij daar iets voor moet betalen.

Voordelen als je via OSW verkoopt:

  • Rap en zonder zorgen je caravan verkopen
  • Je moet zelf niks betalen voor de verkoop
  • Binnen 24 uur geregeld, met betaling en alle papierwerk

Ontvang een bod voor jouw caravan


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen

Relevante artikelen

Caravanperikelen: Alles over Stalling, Onderhoud en Verkoop
Caravanperikelen: Alles over Stalling, Onderhoud en Verkoop
20/09/2024
Deze zomer maken we weer massaal de ‘grote trek’ naar het zuiden. De één kiest voor gemak met een luxe vliegvakantie, de ander gaat er liever zelf op uit met de camper of caravan. Haal je ‘m dit jaar uit de stalling of heb je een [...]
Milieuzones voor je mobilhome: Welke gebieden mag je deze zomer doorkruisen volgens de Belgische regelgeving?
Milieuzones voor je mobilhome: Welke gebieden mag je deze zomer doorkruisen volgens de Belgische regelgeving?
09/08/2024
De grote trek naar het zuiden staat gepland of je hebt je mobilhome na een zalige vakantie weer geparkeerd. Waar het vroeger geen enkel probleem was om met een rokende uitlaat over de \'Autopista del Mediterrani\' te rijden, is dat tegenwoordig anders. Voertuigen die te [...]
Caravan of camper parkeren: Wat zijn de regels?
Caravan of camper parkeren: Wat zijn de regels?
28/06/2024
Nog maar een paar maandjes en dan is het grote vakantie. Waarschijnlijk is je caravan of camper op dit moment al van stal voor weekendjes weg of om deze zomerklaar te maken. Zolang je nog bezig bent met het poetsen en inrichten, staat het kampeervoertuig vanzelfsprekend [...]