Blogs

Veilig autorijden in de herfst. Hier geven wij enkele tips

Geplaatst: 10 september 2018
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Veilig autorijden in de herfst. Hier geven wij enkele tips

Het is september en de zomer is grotendeels op zijn retour. Het weer wordt (hoogstwaarschijnlijk, want in Nederland weten we het nooit) wederom bar en boos, de dagen korter en de nachten langer. Iets waar we tijdens het autorijden genoeg van merken, helaas! Hoe kan je zo veilig mogelijk autorijden in de herfst?

Misschien valt het mee, maar ons kikkerlandje kennende zal er zeker weten veel meer regen vallen, dan afgelopen zomer het geval is geweest. Wind, onweersbuien... Het is Nederland allemaal niet vreemd en herfstige weersomstandigheden houden de gemiddelde automobilist zéker niet tegen om de weg op te gaan. Er moet tenslotte ook gewoon gewerkt worden.

Veilig autorijden in de herfst

Waar moet je in de herfst rekening mee houden op de weg om heelhuids op je plaats(en) van bestemming te komen? Wij hebben hier wat tips met betrekking tot veiligheidsrisico's, wat betreft het autorijden in de herfst.

Bladeren op de weg

Het heeft altijd wel wat. Die knisperende, gekleurde herfstbladeren die bijna feestelijk de grond bedekken. Maar pas op! Want zeker als het regent, kunnen deze bladeren akelig glad worden op de weg.

Een ander nadeel van vallende bladeren is dat deze vast kunnen komen te zitten onder je ruitenwissers. Zorg dus dat je auto bladvrij is voordat je de weg opgaat.

Daarnaast is het verstandig om je ruitenwissers regelmatig te controleren op slijtage. Zeker met kouder weer kan het rubber gemakkelijk droog worden en scheuren, waardoor de wissers minder goed werken en zelfs schade aan de autoruit kunnen veroorzaken.

Mist

Helaas niet zeldzaam in de herfst: (dichte) mist in zowel de ochtend, als avonduren.

Wanneer mag je het mistlicht gebruiken?

Als het zo erg regent, sneeuwt of er zulke dichte mist is, dat dit je zicht ernstig zal belemmeren. Dan mag je je mistlicht aan de voorkant gebruiken. Het mistachterlicht mag alleen gebruikt worden bij mist waarbij het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag het mistachterlicht niet gebruikt worden.

Zorg er overigens altijd voor dat de lampen van je auto schoon zijn en correct werken.

Vorst

Ook vorst aan de grond is geen zeldzaam fenomeen tijdens de herfstmaanden. Dit kan, zeker in combinatie met natte, bevroren bladeren, voor gevaarlijke situaties zorgen.
Houd dus te allen tijde het weerbericht in de gaten en pas je rijgedrag aan op potentieel risicovolle verkeerssituaties.

Vroeger en langer donker

Nog een puntje waar je rekening mee mag houden als je regelmatig in het donker de weg opgaat en vooral met oog op andere weggebruikers, zoals: schoolgaande kinderen, fietsers en wandelaars die wellicht niet goed te zien zijn.

Neem jij speciale maatregelen als je de weg opgaat in de herfst en waarom wel of juist niet? Deel je reactie!


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen