Blogs

Motor verzekeren; tips voor jouw beste keuze

Geplaatst: 10 maart 2023
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Motor
Motor verzekeren; tips voor jouw beste keuze

Als doorgewinterde motorrijder weet je pas echt wat vrijheid is. Lange tochten door de bergen of tussen de stilstaande auto’s in de file slalommen terwijl de wind langs je lichaam raast. Dat gevoel is met geen pen te beschrijven: je kunt het alleen maar voelen. Van plan om binnenkort een (gloednieuwe) motor aan te schaffen? Dan moet je natuurlijk de motor verzekeren. Op deze pagina vertellen we je alles over motorverzekeringen en wat er verder komt kijken bij de aanschaf van een motor.

Welke motorverzekering moet ik nemen?

Ben je van nature geen onderzoeker, dan is het uitzoeken van een motorverzekering een pittige klus. Er zijn enorm veel aanbieders: welke kies je dan?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke verzekering je nodig hebt. Een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is verplicht. Met deze motorverzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Liever aanvullend verzekerd zijn? Dan kun je upgraden naar een WA beperkt Casco of een Allrisk-verzekering.

Wat is het verschil tussen de WA, WA casco en allrisk motorverzekering?

Kies ervoor om je motor WA, WA casco of Allrisk te verzekeren? Dat hangt volledig af van het risico dat je wilt nemen, je eigen buffer en de leeftijd van de motor. We zetten de verschillen in verzekeringen op een rijtje:

  • WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): Dit is de minimale verzekering die je verplicht bent af te sluiten als je in Nederland een motor bezit. Als je een ongeluk veroorzaakt en de tegenpartij lijdt schade, dan vergoedt de verzekeraar van de WA-verzekering de schade aan de tegenpartij. Schade aan je eigen motor is niet gedekt.
  • WA casco (ook wel beperkt casco genoemd): Met een WA casco-verzekering ben je verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt, maar ook voor schade aan je eigen motor door bijvoorbeeld brand, diefstal, storm of botsingen met dieren. Schade aan je eigen motor door een botsing met een ander voertuig is niet gedekt.
  • Allrisk (ook wel volledig casco genoemd): Met een allrisk-verzekering ben je verzekerd voor alle schade aan je eigen motor, dus ook als deze wordt veroorzaakt door een botsing met een ander voertuig.

Heb je een oude motor en wil je de premie zo laag mogelijk houden? In de meeste gevallen is een WA-verzekering dan voldoende. Krijg je (ongeacht of het je eigen schuld is of niet) schade aan je motor? Dan is dit voor je eigen rekening. Vaak wordt dit wel gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij, maar dan moet diegene zich wel bij je melden.

Je motor verzekeren met een WA casco-verzekering doe je als de motor nog een redelijke waarde heeft en je de financiële gevolgen van schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of storm niet zelf wilt dragen.

De allrisk-verzekering is de meest uitgebreide motorverzekering en wordt meestal afgesloten voor nieuwe motoren of die nog een hoge waarde hebben. Hoe meer je verzekering dekt, hoe hoger je maandelijkse premie uitvalt.

Je motor verzekeren en de schadevrije jaren

Ongeacht of je een motorverzekering hebt of niet, in de meeste gevallen kost schade of een ongeluk je altijd geld. In de vorm van een eigen risico, de verzekering die niet (volledig) dekt of een hogere premie. Je bouwt bij een motorverzekering namelijk schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je maandelijkse premie wordt. Dit kan oplopen tot maximaal 80% korting op de normale premie. Moet je aanspraak maken op je verzekering, dan heeft dit invloed op de maandelijkse korting.

Verkoop je je motor en koop je geen nieuw exemplaar? Je schadevrije jaren blijven nog drie jaar geldig. Daarna vervallen ze en moet je ze opnieuw opbouwen.

Wat kost een motorverzekering gemiddeld?

Motorrijden kost een hoop geld. Niet alleen doe je een flinke duit in je zak bij de investering van een nieuw exemplaar, je hebt ook nog een hoop aanvullende kosten.

Gelukkig liggen de kosten van de verzekering een stuk lager dan bij de auto. Waar je voor een autoverzekering gemiddeld 75 euro per maand kwijt bent, betaal je ongeveer 15 euro per maand om een motor te verzekeren. De daadwerkelijke premie hangt onder andere af van je leeftijd, je postcodegebied, de hoogte van het eigen risico, het aantal kilometers dat je rijdt, het type verzekering, type motor, de verzekeringsmaatschappij en opgebouwde schadevrije jaren. Op een vergelijkingssite zoals Pricewise kun je motorverzekeringen vergelijken op basis van het kenteken.

Je motor goedkoop verzekeren

Je wilt niet te veel betalen voor je motorverzekering. Maar bij het vergelijken van deze verzekeringen is het belangrijker om eerst naar je wensen te kijken, daarna naar de prijs. Ga je voor WA, WA casco of allrisk? Hoe hoog wil je je eigen risico instellen en hoeveel schadevrije jaren heb je opgebouwd? Ga op basis van die informatie motorverzekeringen vergelijken. Dan krijg je een eerlijk overzicht en kan je de goedkoopste premie uitkiezen.

Op basis van een WA-verzekering, waren dit de minimale premies in 2022 volgens Combimotors:

  • ASR: 3,27 euro
  • Unigarant: 3,33 euro
  • Allianz: 4,01 euro
  • De Goudse: 4,25 euro
  • Nationale Nederlanden: 4,85 euro

Dit zijn vanafprijzen en de hoogte van de premie is afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Bereken via een vergelijkingssite wat je maandelijks betaalt om je motor te verzekeren.

Motor onderhoud

Welke kosten heb je nog meer bij de aanschaf van een motor?

Net als bij een auto, heb je ook bij de motor een aantal terugkerende kosten. Naast de motorverzekering betaal je ook ook nog aanvullende kosten:

Brandstof

Motoren hebben vaak een brandstoftank van 10 tot 15 liter: een stuk kleiner dan die van een auto. Dat betekent dat je ongeveer om de 200 tot 300 kilometer moet tanken en afhankelijk van de brandstofprijzen betaal je gemiddeld zo’n 15 tot 30 euro voor een volle tank.

Wegenbelasting

Alle voertuigen - auto’s, vrachtwagens en dus ook motors - betalen wegenbelasting aan het RDW. Dit is bedoeld om het Nederlandse wegennet in goede conditie te houden en nieuwe wegen aan te leggen. Motorrijtuigenbelasting wordt berekend op basis van een aantal factoren, waaronder het gewicht van het voertuig. Een motor is doorgaans lichter dan een auto of bus en dus betaal je minder belasting. De premie is ongeveer 30 euro per kwartaal, wat neerkomt op een tientje per maand.

Onderhoud

Remblokken die slijten of banden die aan vervanging toe zijn. Net als de auto, heeft de motor regelmatig een onderhoudsbeurt nodig om als een zonnetje te blijven lopen. Omdat de motor doorgaans minder kilometers maakt dan een auto, liggen de onderhoudskosten vaak lager en zijn de onderhoudsmomenten minder frequent. Reken hierbij op 100-200 euro voor een kleine beurt en 250-350 euro voor een grote beurt. De motor hoef je niet te onderwerpen aan de APK.

Je eigen motor verkopen?

Wil je eerst je huidige motor verkopen voordat je overstapt op een nieuw model? Of ben je door de dure tijden aan het besparen en wil je daarom je eigen motor verkopen? Je kunt je motor verkopen via een platform zoals Marktplaats, of de verkoop volledig laten afhandelen door OSW.

Wij zijn hét platform om je voertuig te verkopen. Je kunt hier je auto, bestelwagen, schadebak, camper, caravan, boot, elektrische fiets of motor verkopen. Wij werken samen met meer dan 500 erkende garages die bijvoorbeeld jouw Suzuki motor graag willen overnemen voor een eerlijke prijs.

Het werkt supersimpel: je vult op deze pagina je kenteken en overige kenmerken van de motor in en vraagt vrijblijvend een offerte aan. Binnen 24 uur ontvang je de beste bieding. Ben je het eens met de prijs? Dan wordt de verkoop in gang gezet. Wij regelen de betaling, vrijwaring en het ophalen van de motor. Helemaal gratis voor jou als verkoper.

De voordelen van je motor verkopen via OSW:

- Je motor verkopen zonder gedoe
- Volledig gratis voor jou als verkoper
- Binnen 24 uur de verkoop, betaling en vrijwaring geregeld

Ontvang een bod voor jouw motor


Jody op den Buijsch
Geplaatst door
Jody op den Buijsch
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Lang touren met de motor. Wat mag je niet vergeten?
Lang touren met de motor. Wat mag je niet vergeten?
17/04/2019
Het is april. Laat het motorseizoen maar beginnen! Het is de hoogste tijd om het stalen ros weer uit de schuur te halen en er lekker op uit te gaan. Misschien kies je voor een kort ritje of sta je juist te popelen om lekker lang te touren met de motor. Bij een kort [...]
Tips om van je eerste motorreis een avontuur te maken
Tips om van je eerste motorreis een avontuur te maken
01/06/2018
Of je nu liever op tour gaat richting de kust, of toch liever voor de grotere afstanden kiest. Sommigen gaan zelfs op kampeervakantie met de motor. Maar wat je ook prefereert: Een motorreis is een avontuur waar menig liefhebber het hart sneller van gaat kloppen. De [...]
Veel meer motorongelukken in april. Hoe komt dat?
Veel meer motorongelukken in april. Hoe komt dat?
17/04/2018
Ah... Die eerste, warme zonnestralen. Menig mens heeft hier reikhalzend naar uitgekeken! Ook voor de motorliefhebbers onder ons komen deze eerste zonnestralen geen moment te vroeg. De eerste, fijne weekenden van april zijn er flink meer motoren op de weg. En daarmee, zo [...]