Blogs

Is pechhulpdienst verzekering aanschaffen echt nodig?

Geplaatst: 19 september 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Autopech
Is pechhulpdienst verzekering aanschaffen echt nodig?

De regen laat zich weer in Nederland zien en we gaan richting de herfst. Dat betekent dat het gladder op de weg wordt en er statistisch gezien meer ongelukken en pechgevallen zullen zijn. De moeite waard dus om na te denken of je een pechhulp pakket wilt aanschaffen om op het moment suprême niet voor torenhoge kosten te staan. Maar wat kost een pechhulpdienst per jaar en wat valt daar allemaal onder? En via welke bedrijven kun je een pechhulpdienst aanvragen en wie is de goedkoopste? Dat lees je hier. Ook krijg je tips om autopech te voorkomen.

Wat is pech met de auto eigenlijk? Wel zo handig dat we duidelijk hebben wat er met pech bedoeld wordt. Pech betekent dat je langs de weg staat omdat de auto niet verder kan rijden. Dat kan zijn omdat er een rood lampje in de auto brandt, of omdat de accu ermee gestopt is. Ook kun je een lekke band hebben of simpelweg geen flauw idee wat het probleem is. Eén ding is zeker; er moet iets gebeuren met de auto voordat je weer verder kunt rijden. Pech kun je in zowel je in je woonplaats, in Nederland en in Europa hebben. De pechhulpdiensten die hier besproken worden, helpen je ook als je met de auto in een ander deel in Europa staat. Wel natuurlijk als je de Europese dekking hebt. De kosten die in dit artikel vermeld zijn, zijn inclusief de pechhulp door Europa.

Soorten Pechhulp Instanties

Er zijn verschillende manieren waarop je de pechhulpdienst kan aanvragen. Wij vergelijken er enkele. Houdt er rekening mee dat dit artikel gaat over pechhulp aanvragen voordat je met pech of een ongeval staat. Dit betekent dat je een abonnement neemt op de pechhulpdienst. Wanneer je nu met pech staat, kun je hier lezen hoe je het beste geholpen wordt.

Autoverzekeringen en reisverzekeringen

Het is mogelijk om bij verschillende autoverzekeringen en reisverzekeringen een pechhulp verzekering aan te vragen. Dit kan door middel van een aanvullende dekking. Zo heb je alles via één partij geregeld.

De autodealer

Via je lokale autodealer. De meeste dealers zullen er niet mee te koop lopen, maar er zijn garages die ook de pechhulpdienst aanbieden. Of ze je dan binnen een redelijke tijd ook in Zuid-Frankrijk komen oppikken wanneer ook hun personeel op vakantie gaat is een tweede. De betrouwbaarheid en flexibiliteit van deze optie kun je dus in twijfel trekken. Je lokale autodealer is in principe heel betrouwbaar wat betreft onderhoud gezien je (jarenlange) ervaring met hen. Of zij ook de capaciteit hebben om iemand op pad naar bijvoorbeeld Frankrijk te rijden, direct op moment dat je met pech staat is nog maar de vraag. Misschien zijn ze bezig met een aantal onderhoudsbeurten en hebben pas over 4 uur tijd om jouw kant op te rijden. Dan kun je wellicht 1.5 dag moeten wachten voordat je geholpen wordt. Dat zou zonde zijn.

Speciale pechhulpdiensten

Wat vele mensen doen, is een jaarabonnement nemen bij een speciale pechhulpdienst zoals de ANWB, Vakgarage, Allianz Global Assistance, Univé of Pechonderwegservice.nl. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in de pechhulpdienst en hebben meer capaciteit en chauffeurs en monteurs klaar staan om direct jouw kant op te rijden. Wel zo handig gezien je dan eerder van het probleem af bent en sneller weer van je vakantie kan genieten.

Pechhulpdiensten

Via welke instantie je ook een abonnement neemt, zorg dat je altijd de kleine lettertjes leest als je zeker wilt zijn dat je de beste optie hebt gekozen. Heb je minder behoefte aan de kleine lettertjes, zorg dan wel dat de meest voorkomende pech ongelukken gedekt zijn. Dit zijn accuproblemen en een lege band. Ook varieert het aantal dagen vervangend vervoer en of je wel of geen hotelovernachtingen erbij krijgt.

Kosten Pechhulpdiensten

De ene auto is ouder dan de andere auto en heeft daardoor meer kans om met pech langs de kant te staan. Hierdoor moet de eigenaar van de oudere auto een hogere premie voor de pechhulpdienst betalen. Dat klinkt logisch, maar dat maakt het dus lastig om hier precieze cijfers neer te zetten hoeveel jij specifiek kwijt zult zijn. Ook kan het per jaar verschillen. De berekening van de premie is onder andere gebaseerd op het aantal ongelukken dat er jaarlijks plaatsvinden en dus de kosten die de instantie heeft gemaakt. Is dat bedrag dit jaar hoger dan de jaren ervoor? Dan kan de premie voor volgend jaar voor iedereen verhoogt worden. Dat gezegd hebbende is het wel mogelijk om schattingen te geven van de premies van een aantal pechhulpdiensten. Alle tarieven die hieronder genoemd worden, zijn inclusief pechhulpdekking in jouw woonplaats, in Nederland en in Europa.

Allianz Global Assistance

Allianz Global Assistance adverteert dat je al vanaf 2,49 euro per maand de pechhulpdienst kunt hebben. Als je begint met je auto aanmelden, merk je dat de BTW en andere kosten er nog bij komen. Zo betaal je bij Allianz vanaf 90 euro per jaar voor de Europese auto pechhulpdienst. Let er ook op dat hun dienst pas vijf dagen nadat de aanmelding rond is, in gaat. Bij Allianz Global Assistance kun je dus niet direct geholpen worden via dit abonnement.

Univé

Univé komt goedkoper uit de test. Bij hen kun je een terecht vanaf 72.58 euro per jaar. Let wel op dat je tarief een stuk hoger kan liggen als je auto wat ouder en groter is. Univé adverteert immers met de vanaf prijs.

ANWB

ANWB heeft een tarief range tussen de 91 en 211 euro. Je kan na drie dagen na aanmelden pas geholpen worden. Dit is om te voorkomen dat men pas een pechhulp abonnement neemt zodra ze pech hebben, net zoals Allianz.

Pechonderwegservice.nl

Dan gaan we door naar een pechhulpdienst die een stuk goedkoper is maar tevens een speciale eis heeft. Pechonderwegservice.nl kost per jaar 49,95 euro. Je kan alleen lid worden als je je auto goed onderhoudt. Op die manier heeft pechonderwegservice.nl minder pech incidenten waardoor ze dus ook minder kosten maken. Dat kunnen ze op een gunstige manier doorrekenen in de premie. Ze krijgen hun zekerheid doordat je als particulier alleen kan aanmelden via een aangesloten autobedrijf. Kijk op hun website of jouw garage ook aangesloten is zodat je gebruik kan maken van het voordelige tarief.

Vakgarage

We eindigen met de goedkoopste die een erg slim systeem bedacht heeft. Je krijgt bij Vakgarage namelijk voor 25 euro per jaar de pechhulpdienst service binnen Nederland en 43 andere Europese landen. Ook is je woonplaats verzekert en je krijgt vervangend vervoer indien nodig. Prachtige deal en bijna ‘too good to be true’. Klopt, want je moet ja auto ook bij vakgarage in de onderhoud hebben. Onderhoudt je je auto netjes bij een andere garage, dan gaat deze deal niet door. Wanneer je je bolide al bij vakgarage in onderhoud hebt, is dit natuurlijk een no brainer. Heel erg slim bedacht van Vakgarage, want ze hebben kans dat ze door deze actie meer auto’s in onderhoud krijgen. Zo verdienen ze flink meer.

Kosten pechhulpdiensten

Tips om autopech te voorkomen

Om de meeste risico’s te vermijden en er hopelijk vanuit te kunnen gaan dat alles goed verloopt, kun je een aantal voorbereidingen treffen voordat je met de auto op vakantie gaat. De volgende voorbereidingen kunnen de meeste mensen zelf thuis doen. Het zijn enkele klusjes en kost wellicht een uurtje werk, maar kan meerdere uren of zelfs dagen pech voorkomen. Zeker de moeite waard dus.

Het oliepeil

Controleer allereerst het oliepeil. Het komt vaak voor dat er geen of te weinig olie in het vat zit. Onder de motorkap zit de olie. Haal de oliepeilstok eruit, maak hem schoon en steek hem weer terug in de houder. Als je hem er vervolgens uit haalt, kun je zien tot waar de olie komt. Als dat tussen de minimale en maximale streep in zit, heb je voldoende olie en kun je goed op reis. Vul anders de olie aan. In het onderhoudsboekje staat welke olie je voor jouw type auto nodig hebt.

De koelvloeistof

Er moet ook voldoende koelvloeistof aanwezig zijn. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. Zeker als je een flinke rit gaat maken wordt de motor erg warm. Koelvloeistof is daarom essentieel. In het onderhoudsboekje staat ook welk type koelvloeistof het beste is voor je auto.

De geliefde bandenspanning

Iets wat minder mensen kunnen is de bandenspanning controleren. Het is belangrijk dat de bandenspanning juist is. Dit om onnodige brandstofverbruik te voorkomen, maar belangrijker nog; een lekke band. In het onderhoudsboekje staat wederom welke bandenspanning optimaal is voor jouw auto. Je kan bij de garage of tankstation de bandenspanning aanpassen.

De belangrijke accu

Een lege accu is één van de meest voorkomende autopech problemen die in Nederland voorkomen. Om te voorkomen dat je een lege accu hebt, moet je ervoor zorgen dat je lichten nooit aan blijven staan wanneer je je auto uit gaat. Vele autotypes geven een gil als je de auto uitzet en de lichten nog aan staan. Dat is handig. Nog handiger is het dat de lichten automatisch uitgaan bij nieuwe modellen. Maar wanneer jouw auto niet over deze functies beschikt, kun je ervoor kiezen om een rondje om de auto heen lopen zodat je zeker weet dat er geen licht aan blijft staan. Getuigd wel van flinke toewijding.

Neem dit altijd mee.

Als laatste niet iets om autopech te voorkomen, maar wel om sneller weer onderweg te zijn en dus uren ellende te voorkomen. Een lege accu is de meest voorkomende autopech in Nederland. Zorg er dus voor dat je altijd startkabels in de auto hebt liggen. Mocht je toch zeker willen zijn dat je een lege accu voorkomt, kun je het beste na iedere autorit een rondje om de auto heen lopen zodat je zeker weet dat er geen licht aan blijft staan. Getuigd wel van flinke toewijding.

Auto verkopen

Heb je een nieuwe auto gekocht en wil je graag je huidige bolide voor het beste bod verkopen? Dat kan eenvoudig en veilig op deze manier.


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Waarom motorolie verversen cruciaal is
Waarom motorolie verversen cruciaal is
05/07/2022
Je auto bestaat uit een hoop onderdelen. De motor kun je zien als het kloppende hart van je voertuig en die heeft regelmatig aandacht en nieuwe motorolie nodig. Motorolie zorgt onder andere voor koeling, reiniging en de prestaties van de auto. Dat zijn belangrijke [...]
Hoe kun je het beste je motor wassen?
Hoe kun je het beste je motor wassen?
16/05/2022
Verkeerd wassen van je motor is de nummer #1 reden van schade aan de motor. Voornamelijk lakschade, roest en andere corrosie. Erg zonde om je motor binnen een uur door verkeerd wassen flink te beschadigen en daardoor in waarde te laten afnemen. Daarom hebben wij een [...]
Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
Hoelang kun je niet autorijden na deze operaties?
29/04/2022
Bij een voorbereiding op een operatie komt veel kijken. Het is spannend en kan mentaal veel met je doen, maar je moet ook alles praktisch regelen. Zeker omdat de meesten van ons een druk leven hebben en wellicht ook een gezin. Kun je jezelf dan een lift naar het [...]