Blogs

Caravan of camper kopen? Onmisbare tips voor je kampeerleven droom

Geplaatst: 7 april 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Camper
Caravan of camper kopen? Onmisbare tips voor je kampeerleven droom

Ook in 2021 is op vakantie in eigen land onwijs populair. Dit heeft natuurlijk te maken met de coronaregels en eventuele reisbeperkingen. Veel Nederlanders durven het om deze reden ook niet aan om toch een vakantie in het buitenland te boeken. De verkoop van caravans en campers nam in 2020 dan ook fors toe. Hier zijn wat onmisbare tips voor als je overweegt om een caravan of camper aan te schaffen.

Een van de punten waar veel mensen tegenaan lopen als ze een caravan of camper willen kopen, is de aanschafprijs. Het is nu eenmaal geen object dat je in een opwelling koopt, maar een flinke investering. Eentje die zeker zijn vruchten kan afwerpen, maar toch staan toekomstige kampeerders vaak huiverig tegenover het uiteindelijke kopen. Wat als het toch niet bevalt en de caravan vooral stof staat te vangen in een (ook weer dure) stalling? Met deze tips voorkom je een miskoop en kan je optimaal van je camper of caravan genieten.

Tips caravan of camper kopen

Een caravan kost nieuw rond de 10.000 euro. Deze nieuwprijs geldt voor de wat "goedkopere modellen". Voor een camper betaal je gemakkelijk 30.000 euro. Hier komen nog verzekerings- en onderhoudskosten bij. Het is dus geen verrassing dat je goed moet nadenken voordat je tot aankoop overgaat. Het is ook heel belangrijk om jezelf goed te oriënteren en laten informeren. Tenslotte is het zonde als je uiteindelijk met een miskoop zit opgescheept en/of uiteindelijk niets met je caravan of camper doet.

Tip 1: Proefkamperen

Ben je nog niet zeker of kamperen echt iets voor jou en/of je gezin is? Dan is het wellicht slim om een camper of caravan te huren. Zo kan je op een risicovrije manier bekijken of het caravan leven je bevalt. Een huurcamper of caravan hoef je niet zelf te onderhouden, stallen en je hoeft er geen verzekering voor te regelen. Daarnaast kan je jezelf op efficiënte wijze bekend maken met diverse merken en types caravans.

Tip 2: Vooraf het budget bepalen

Zet van tevoren vast hoeveel je voor je caravan of camper wil betalen. Er zijn nu eenmaal heel veel mooie exemplaren te krijgen en meestal is de camper die je graag wil (net iets) duurder dan je in gedachten had. Het budget overschrijden kan echter op de langere termijn weer voor problemen zorgen. Duizend euro lijkt misschien niet veel boven op een bedrag van tienduizenden euro’s. Toch kan je hier heel veel andere zaken van bekostigen.

Tip 3: Maak een lijstje

Ja, dit klinkt wellicht afgezaagd. Toch kan dit heel erg helpen tijdens je zoektocht naar een geschikte caravan of camper. Ga je bijvoorbeeld alleen, met je partner of met het hele gezin kamperen? Wat mag er absoluut niet ontbreken en wat kan je wel missen? Door alles vooraf vast te zetten is het een stuk makkelijker zoeken. Daarnaast heb je minder snel de neiging om jezelf te laten verleiden tot het bijkopen van extra’s die eigenlijk niet nodig zijn.

Tip 4: Koop een tweedehands exemplaar

Een tweedehands caravan of camper kopen heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Zo zijn ze om te beginnen een stuk voordeliger in aanschaf. Je moet natuurlijk wel goed letten op de staat van de occasion, maar het aanbod aan nette tweedehands campers en caravans is enorm en kan je heel veel geld schelen. Zeker als je wel iets voelt voor een opknappertje. Let altijd op zaken zoals het garantiebewijs, het chassisnummer, eventuele beschadigingen, het hefsysteem en laat een caravan of camper altijd keuren.

Tip 5: Vergeet vooral de extra kosten niet

Een caravan of camper is niet goedkoop in aanschaf, maar je moet ook rekening houden met de periodieke kostenposten. Denk aan onderhoud, de verzekering en natuurlijk: een goede stalling. Dit is (zeker als je in de wintermaanden niet op vakantie gaat) geen overbodige luxe als je de camper of caravan in goede staat wilt houden. De Apk-keuring is ook zo een kostenpost die ieder jaar weer terugkomt. In het geval van een camper betaal je ook nog eens motorrijtuigenbelasting. Gaat je camper in de winter op stalling? Dan kan je deze schorsen om geld te besparen.

Tip 6: Rijbewijs

Niet iedere caravan of camper mag je rijden met het standaard rijbewijs B. Heb je jouw ideale camper of caravan gevonden? Kijk dan eerst op de website van de Rijksoverheid om te kijken of je over het benodigde rijbewijs beschikt om er ook mee te mogen rijden.

Camper of caravan verkopen

Heb je een camper of caravan waar je helemaal niks meer mee doet? Of wil je je oude camper of caravan verkopen en een nieuwer exemplaar kopen? Bij OSW kun je kosteloos je camper of caravan verkopen. Wij regelen de verkoop van A tot Z. Een RDW erkende dealer komt de camper of caravan netjes bij je thuis ophalen. Te mooi om waar te zijn? Zeker niet, heel wat tevreden klanten gingen je voor! Verkoop snel en zorgeloos je camper of caravan!


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Winterkamperen. 10 tips om warm te blijven
Winterkamperen. 10 tips om warm te blijven
16/02/2021
Dat kamperen alleen maar leuk is in de zomer, is natuurlijk allang achterhaald. Ook in de winter kan je prima op caravanvakantie. Winterkamperen wordt steeds populairder. Ervaren kampeerders gaan graag naar een winterse bestemming, maar blijven ook graag [...]
Met een camper op vakantie. Wat zijn de kosten?
Met een camper op vakantie. Wat zijn de kosten?
24/08/2020
Er zijn dit jaar veel meer mensen dan normaal op vakantie gegaan met de (huur)camper. Misschien vond je het niets aan, maar grote kans dat het juist proeft naar meer. Misschien overweeg je wel om een camper voor jezelf te kopen, maar dan is het belangrijk om te [...]
Een camper huren. Dit zijn de 5 voordelen
Een camper huren. Dit zijn de 5 voordelen
24/06/2020
Kamperen in eigen land is dit jaar ‘hot’. Natuurlijk niet geheel zonder reden, want door de coronacrisis blijven veel Nederlanders nu eenmaal liever in eigen land. ‘Camper’ is niet voor niets massaal gezocht in de zoekmachines en op Marktplaats. Nu [...]