Blogs

Autorijden met sneeuw. 5 veiligheidstips

Geplaatst: 9 februari 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Autorijden met sneeuw. 5 veiligheidstips

Sneeuw, kou… Het heeft allemaal wel iets gezelligs. Alleen autorijden in de sneeuw kan best uitdagend zijn. Zeker als de temperaturen voor een geruime tijd onder het nulpunt blijven steken. Gladheid, slecht zicht en bevroren ruiten zijn slechts een greep uit de uitdagingen waar je tegenaan komt te lopen als het heeft gesneeuwd.

Jammer genoeg heeft niet iedereen de luxe om thuis te blijven. Soms is het onoverkomelijk dat je de auto moet pakken. Zelfs al hang je met dit weer het liefste op de bank. Hoe kan je zo veilig mogelijk autorijden met sneeuw en gladheid? Wij geven je 5 tips.

5 veiligheidstips voor autorijden met sneeuw

Hoewel de weersomstandigheden verraderlijk zijn, is er gelukkig wel het een en ander wat je kan doen om zo veilig mogelijk te autorijden. Blijf echter waakzaam en ga echt de deur niet uit als dit niet nodig is. Houd het weerbericht in de gaten en volg de adviezen op die er vanuit Rijkswaterstaat worden gegeven.

Tip 1: Maak je auto goed ijsvrij

Voordat je de auto instapt is het (vanzelfsprekend) noodzakelijk om je voertuig goed ijsvrij te maken. Door een ‘postzegeltje’ te krabben loop je niet alleen het risico om een fikse boete te krijgen, maar is je zicht ook dusdanig beperkt dat de kans op ongelukken een stuk groter is. Als het flink heeft gesneeuwd is het ook belangrijk om overtollig sneeuw van het dak en de motorkap van je auto te verwijderen, voordat je gaat autorijden. Dit kan namelijk weer voor overlast zorgen bij je medeweggebruikers. Vergeet ook niet je kentekenplaat zichtbaar te maken.

Tip 2: Bandenspanning

Het is belangrijk om te zorgen dat de bandenspanning op orde is. Juist als je gaat rijden in de sneeuw. Dit is niet alleen veiliger, maar zorgt er ook voor dat je auto zuiniger rijdt.

Tip 3: Winterbanden

Over het gebruik van winterbanden in Nederland is er nog altijd veel discussie. Het aantal sneeuwdagen in Nederland is namelijk zo minimaal, dat de meeste mensen het nut er niet van inzien. Over het algemeen klopt deze bewering, maar het gebruik van winterbanden is bij heftige sneeuw- en ijsdagen toch echt de veiligste optie. Jammer genoeg kom je meestal tot dit besef als het al te laat is en je dus niet zomaar even winterbanden onder je auto kan zetten. Probeer hier dus op te anticiperen. Laat het weerbericht hevige sneeuwval zien? Laat dan winterbanden onder je auto zetten of maak gebruik van zogenaamde vierseizoenenbanden. Zo ben je altijd voorbereid.

Tip 4: Veilig autorijden in de sneeuw

Hoe kan je het beste en veilig autorijden met sneeuw en ijs? Sowieso is het belangrijk dat je het toerental laag houdt. Zo heb je meer grip op een glad wegdek. Bij extreme gladheid is het zelfs beter om op te trekken in zijn twee. Tijdens het autorijden moet je plotselinge stuurbewegingen vermijden om glijden te voorkomen. Trek langzaam op en rem zo zacht mogelijk en probeer door middel van een korte (veilige) remtest uit hoe glad het wegdek is. Zo heb je voor jezelf een duidelijk beeld van hoe lang je remweg is en kan je hier je rijstijl op aanpassen. Rijd langzamer, houd voldoende afstand en probeer niet te hard te remmen.

Tip 5: Wat als je auto toch gaat glijden?

Hoe goed je ook probeert om veilig te rijden in de sneeuw, toch kan het onverhoopt gebeuren dat je auto gaat glijden of in een slip raakt. Laat in dit geval het gaspedaal en de rem helemaal los. Probeer langzaam, op de motor te remmen. Blijft je auto glijden? Trap dan de koppeling in en draai het stuur in de richting waar je naartoe wil.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Hoogte verkeersboetes 2021. De belangrijkste wijzigingen
Hoogte verkeersboetes 2021. De belangrijkste wijzigingen
10/12/2020
2020 is alweer bijna voorbij en dan gaan we beginnen aan een nieuw (hopelijk) iets beter jaar. Je zou door alle coronawaanzin bijna vergeten dat de komende jaarwisseling ook weer wat veranderingen met zich mee gaat brengen. Zo ook dus op het gebied van de hoogte van [...]
Geen ruzie in meer in de auto. Zes tips voor een ontspannen ritje
Geen ruzie in meer in de auto. Zes tips voor een ontspannen ritje
18/08/2020
Stellen maken vaak ruzie in de auto. Dit is geen nieuws. Alhoewel: het bericht dat een man zijn vrouw langs de weg had achtergelaten en zelf 9000 kilometer naar huis is gereden, was op zijn zachtst gezegd bijzonder. Desalniettemin kon het bericht op veel [...]
Verblind door autolichten? RDW scherpt regels koplampverlichting aan
Verblind door autolichten? RDW scherpt regels koplampverlichting aan
28/07/2020
Felle, moderne autoverlichting. Het staat natuurlijk onwijs mooi, maar wordt door veel overige automobilisten als vervelend ervaren. De reden? Ze werken verblindend. ANWB ontving niet alleen klachten over verblinding die door vooral door de Xenon gasontladingslamp wordt [...]