Blogs

Autorijden in herfst: voorkom gevaarlijke situaties

Geplaatst: 22 oktober 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Autorijden in herfst: voorkom gevaarlijke situaties

Het wordt weer sneller donker, het wordt kouder, natter en de bladeren vallen van de bomen. Kortom: het wordt weer herfst. Net zoals ieder jaargetijde zitten er haken en ogen aan het autorijden in de herfst. Waar moet je op letten en hoe voorkom je zowel pech als schade?

Het risico tijdens de herfst zit hem in het weer. Daarnaast speelt de laaghangende zon ook een grote rol in waarom er in het najaar meer ongelukken gebeuren. Met een paar kleine tips over waar je op moet letten tijdens het autorijden in de herfst kan echter al veel brokken voorkomen.

Autorijden in de herfst. Waar moet je op letten?

Door wat simpele dingen te controleren en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Is de kans op brokken in de herfst al een heel stuk kleiner:

Aandachtspunt 1: Check je banden

Als het kouder wordt kan de druk op de autobanden veranderen. Het is dus, als het snel kouder wordt, verstandig om de bandenspanning vaker te controleren. Een ander aandachtspunt is het profiel. Het bandprofiel zorgt ervoor dat je een betere grip hebt op de weg, daarnaast zorgt een goed profiel ervoor dat het water op het wegdek beter kan worden afgevoerd. Is het heel glad? Dan kan je eventueel kiezen voor winter- of all season banden. Zo weet je zeker dat je tijdens ieder jaargetijde voldoende grip hebt op het wegdek.

Aandachtspunt 2: Kijk de verlichting na

Onmisbaar als de dager korter worden: goed werkende verlichting. Toch is het zo dat autolampen minder goed bestand zijn tegen de kou en dan ook kapot kunnen gaan. Het is echter juist in het najaar zo belangrijk dat je goed te zien bent. Kijk dus alle lichten na en vervang de lampjes die niet (goed) meer werken.

Aandachtspunt 3: Hoe zit het met de airco?

Beslagen ruiten zie je vooral vaak tijdens de herfst. Het kan overdag dan misschien nog aangenaam zijn of worden, maar de nachten zijn vaak vochtig en koud. Een bijkomend nadeel is dat je ’s ochtend in een auto met beslagen autoruiten stapt. Dit probleem kan je echter makkelijk verhelpen met een goed werkende airco. De airco blaast namelijk droge lucht de auto in, waardoor het condens verdwijnt. Kortom: meer dan genoeg reden om ook in het najaar aandacht te besteden aan de airconditioning. Deze is namelijk ook met kouder weer van dienst.

Aandachtspunt 4: De risico’s van een laagstaande zon

Als de dagen korter worden zal je merken dat je steeds vaker last krijgt van een laaghangende zon. Dit is nog gevaarlijker als het gepaard gaat met (hevige) neerslag. De weerkaatsing van het zonlicht op het wegdek kan zorgen voor zogenaamde sneeuwogen. Dit is pijnlijk, maar ook nog eens levensgevaarlijk. Zorg er dus altijd voor dat je een goede zonnebril in je auto hebt liggen. Ben je benieuwd wat een goede zonnebril is voor tijdens het autorijden? Dit lees je hier.

Aandachtspunt 5: De ruitenwissers

Je ruitenwissers zijn ook heel belangrijk tijdens het autorijden in de herfst. Dit is echter niet alleen om de nodige neerslag van je autoruiten te vegen. Versleten ruitenwissers laten namelijk ook strepen achter. Deze strepen, in combinatie met een laaghangende zon zorgen ervoor dat je geen steek meer kan zien. Niet bepaald veilig als je met 100 kilometer per uur over de snelweg raast.

Aandachtspunt 6: Vermoeidheid

Het donkere weer, de wisseling van zomer- naar wintertijd, een verminderde weerstand, kortere dagen… Het is geen verrassing dat mensen zich tijdens de herfst vaker vermoeid voelen. Vermoeidheid en autorijden is dan ook geen al te beste combinatie. Helaas valt hier voor veel mensen weinig aan te doen. Hoe kan je vermoeidheid tijdens de herfst dan wel tegengaan? Zeker als je nog in de auto moet stappen? Hier hebben we ook een paar tips voor:

  • Slaap voldoende. Minimaal 6 uur als je de volgende dag nog moet autorijden
  • Zorg voor een goede zonnebril om vermoeidheid aan je ogen te voorkomen
  • Zet te verwarming niet te hoog. Het temperatuurverschil van koud, naar warm kan namelijk nog vermoeider maken.
  • Rook niet in de auto. Dit is tevens iets wat je nog slaperiger maakt
  • Misschien een no-brainer, maar stap niet met alcohol op achter het stuur. Zeker niet als je vermoeid bent.

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Wat is de beste zonnebril voor in de auto tegen de laaghangende zon?
Wat is de beste zonnebril voor in de auto tegen de laaghangende zon?
13/10/2021
Eind oktober gaat de klok weer een uur achteruit. Hierdoor wordt het ’s avonds eerder donker. Wat is nieuw? Zou je kunnen denken, maar we bedoelen hier vooral mee dat de zon lager aan de hemel komt te hangen. Voor jou als automobilist betekent dat je meer risico [...]
Wat moet je doen als je auto wordt geraakt door bliksem?
Wat moet je doen als je auto wordt geraakt door bliksem?
15/09/2021
Het kan heel goed gebeuren dat je tijdens een autoritje wordt overvallen door een flinke onweersbui. Meestal ondervind je hier geen hinder van, maar er bestaat altijd een kans dat je auto wordt geraakt door bliksem. Wat kan je dan het beste doen?  Onweerbuien [...]
Wat is aquaplaning en wat kan je er tegen doen?
Wat is aquaplaning en wat kan je er tegen doen?
04/08/2021
Aquaplaning. Er bestaat een dikke kans dat je hier ooit wel eens over hebt gehoord, maar gelukkig nog geen last van hebt gehad. Aquaplaning zorgt ervoor dat je alle macht over het voertuig verliest. Dit kan zorgen voor nare ongelukken. In dit blog geven we je alle [...]