Blogs

3 Veilige tips voor als je last hebt van bumperkleven

Geplaatst: 5 november 2018
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
3 Veilige tips voor als je last hebt van bumperkleven

Bumperkleven is een van de meest genoemde irritaties onder weggebruikers. Niet zonder reden, want zo een 'plakker' onderweg is nou eenmaal reuze irritant en niet te vergeten: levensgevaarlijk.

Op de snelweg, autoweg of zelfs gewoon binnen de bebouwde kom. Bumperklevers kan je altijd en overal tegen het vierwielige, metalen lijf lopen. Meestal is de haast die een klever lijkt te hebben volstrekt nutteloos en ontmoet je na een roekeloze inhaalmanoeuvre alsnog bij hetzelfde stoplicht, maar kan ook nog weleens voorkomen dat bumperkleven ineens best 'logisch' lijkt. Denk hierbij aan iemand die onnodig op de linkerbaan blijft cruisen bijvoorbeeld.

Goed omgaan met bumperkleven

Oké en in een ideale wereld bestaat bumperkleven niet, net zo min als hardrijders, doorrijders, linksplakkers en automobilisten die géén idee hebben waar hun knipperlichtje zit dan zouden bestaan.
Maar zo werkt het leven, jammer genoeg, nou eenmaal niet. Dus je mocht je last hebben van een klever (en de kans dat dit meer dan eens gaat gebeuren is best wel groot) dan moet je er vooral goed mogelijk mee om leren gaan. Al is het maar om een levensgevaarlijke verkeerssituatie uit de weg te gaan.

En hoe doe je dat het beste? Daar gelukkig best nog wat handige en bovenal: 3 veilige tips voor!

1. Laat je niet leiden door emoties

We snappen dat het verleidelijk is om een bumperklever af te schrikken door eens even goed hard op je rem te trappen om ‘die eikel’ eens even goed te laten schrikken. Veilig is het echter niet.
Tenslotte kan een dergelijke schrikreactie ook een ongeluk veroorzaken. Iets wat je simpelweg niet op je geweten wil hebben, hoe fout de klever in dit geval ook zit.

Hetzelfde geldt overigens voor angst en woede. Twee emoties die tijdens het rijden sowieso beter onder controle gehouden dienen te worden.
Blijf dus altijd rustig, beheerst, alert en maak je niet schuldig aan 'pestgedrag'.

2. Laat de bumperklever passeren

We hadden het net al over automobilisten die onnodig op de linker rijbaan blijven plakken. Bijna net zo irritant als de gemiddelde bumperklever. Zelfs al rijd je zelf netjes de toegestane snelheid en komt er iemand met 180 kilometer per uur achterop rijden. Schuif dus in zo een geval altijd een plaatsje op naar rechts en geef de bumperklever de ruimte om te passeren. Zo is deze gevaarlijke situatie zo snel (en makkelijk) mogelijk opgelost.

Last van een klever op een weg waar inhalen niet mogelijk is? Sla eerder, rij een blokje om of neem een extra rondje op een rotonde. Het kost misschien iets meer van je tijd, maar je weet zo wel zeker dat je geen last meer hebt van ongewenste gasten aan de achterbumper.

3. Let op je snelheid en afstand

Binnen de bebouwde kom kan je makkelijk iets langzamer gaan rijden om de bumperklever er op attent te maken dat afstand nemen noodzakelijk is. Op een (auto)snelweg is dit een ander verhaal.

Ook is het volstrekt begrijpelijk wanneer automobilisten harder gaan rijden om een bumperklever af te schudden. Doe dit niet!
Houd jezelf aan de toegestane maximumsnelheid en laat je vooral niet opjagen.

Houd daarnaast altijd de 2 seconderegel in acht.
In het geval van bumperkleven is het zelfs slim om ook rekening te houden met de 2 seconden van de klever. Zo kan je, indien dit nodig is, zelf rustig remmen en heeft ook je achterligger meer tijd om tot stilstand te komen.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Veilig autorijden in de herfst. Hier geven wij enkele tips
Veilig autorijden in de herfst. Hier geven wij enkele tips
10/09/2018
Het is september en de zomer is grotendeels op zijn retour. Het weer wordt (hoogstwaarschijnlijk, want in Nederland weten we het nooit) wederom bar en boos, de dagen korter en de nachten langer. Iets waar we tijdens het autorijden genoeg van merken, helaas! Hoe kan je zo [...]